Autor: Sirje Rank • 8. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Leedu kaalub energiafirma börsile viimist

Leedu kaalub riikliku energiafirma ning rea teiste riigile kuuluvate ettevõtete börsile viimist, et kaasata erakapitali – tegemist on ühe osaga ulatuslikust avaliku sektori reformist, kirjutab Financial Times.

„Energia on esmane prioriteet, kuna suured investeerimisprojektid nagu uus tuumareaktor vajavad kapitali, ütles lehele Leedu peaminister Andrius Kubilius.

Pankurite sõnul mõjuksid aktsiate esmasemissioonid, mis Kubiliuse sõnul võiksid aset leida tuleval aastal, hästi Leedu börsi arengule ning parandaks riigiettevõtete juhtimist, mille arvele langeb neljandik SKPst.

„Neil firmadel on head eelised rahvuslikeks tšempionideks saada,“ ütles SEB Enskilda ettevõttepanganduse juht Zygintas Macenas.

Täielikku erastamist valitsus siiski ei plaani, ettevõtted jäävad jätkuvalt riigi kontrolli alla.

Riiklikke firmasid ootavad ulatuslikud ümberkorraldused. Neljapäeval avaldas valitsus ülevaate riigisektori firmadest, millest nähtub, et nende kapitali tulusus jääb oluliselt alla Euroopa sarnastele firmadele. Kavandatavate reformide seas on plaan luua valdusettevõte, et firmad otsese poliitilise kontrolli alt välja viia ning panna piir korruptsioonile ja raiskamisele.

Leedu enam kui 300 riigifirma vara väärtus on ca 6,6 miljardit dollarit (81,84 mld krooni). Mullu teenisid need firmad tulu 8,46 miljardit litti (38,3 mld krooni) – pea pool sellest elektrienergiast. Muude varade seas on metsamaa, raudteed ja ülejäänud transpordi infrastruktuur.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077