Autor: Kadri Bank • 22. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Keemiatööstus peab bürokraatia eest maksma miljoneid

Et euroliit lubaks Eesti keemiatöösturitel tootmist jätkata, tuleb neil välja käia pead pööritama panevaid summasid.

Nimelt kukub sel sügisel ELi kemikaaliohutuse määruse REACH tähtaeg, mil ELi keemiatoodete tootjatel ja importijatel tuleb oma tooted registreerida liidu kemikaaliagentuuris. Selleks tuleb esitada toodetavate ainete kohta toimik, milles hinnatakse vastava aine keskkonnariske. Pealtnäha lihtne protseduur tähendab keemiatööstusele miljonitesse ulatuvaid kulutusi.

Näiteks haruldasi metalle tootev AS Silmet peab tuleval sügisel maksma ainuüksi ainete registreerimistasudeks 200 000 eurot ehk 3,1 miljonit krooni. Ettevõtte kemikaaliohutuse juhi Jane Paju sõnul poleks neil probleemi selle raha maksmisega pikemas perspektiivis, kuid praegusel juhul on maksetähtajad väga lühikesed ning akumuleeruvad III kvartali lõppu. "Arvestades, et Silmeti kliendid on samuti registreerimiskohustuslased, võib tekkida kreditoorne vaakum," ütles ta.

Andmed maksavad palju

Kui kemikaale ei õnnestu registreerida 30. novembriks, järgnevad Paju sõnul järelevalveorganite trahvid ning turupiirangud.

Ta selgitas, et Eesti keemiatööstuses on suur osakaal nõukogudeaegsetel tehastel ja sealt pärinevatel tehnoloogiatel ning enamik kemikaalide keskkonnaohtlikkust puudutavat informatsiooni töötati välja ülikoolides üle terve Nõukogude Liidu.

Koos liidu lagunemisega kadusid ka võimalused ligipääsemiseks nendele andmetele, mida euroliit nüüd ainete registreerimiseks nõuab. Eestis aga puudub kemikaalide hindamiseks vajalik toksikoloogiaalane kompetents. Seega tuleb vastavad andmed nüüd osta teistelt ELi tootjatelt. Kuna andmete hinnad on väga kõrged, tuleb kasutada rahvusvaheliste spetsialistide teenuseid.

Iga aine kohta koostatakse ELis üks toimik, mille koostamist juhib üks ettevõte ning teised on kaasregistreerijad. Toimiku koostamise kulud jaotatakse ettevõtete vahel ära.

Õlitootjad lõid kampa

Ka põlevkiviõli toodete tootjaid on Euroopas vähe, kuid need üksikud, kes sellega tegelevad, paiknevad Eestis ja moodustasid toodete registreerimiseks konsortsiumi. Registreerimist juhib Viru Keemia Grupi (VKG) tütarettevõte VKG Oil ning kaasregistreerijad on Kiviõli Keemiatööstuse OÜ ja Eesti Energia Õlitööstus AS.

VKG juhatuse liikme Meelis Eldermanni sõnul on registreerimine sujunud hästi just sel põhjusel, et kõik konsortsiumi liikmed on Eestis. Kuigi ka põlevkivialane kompetents on enamasti Eestis, tuli vajalikud testid tellida siiski brittidelt, sest näiteks loomseid katseid Eestis ei tehta.

Eldermanni sõnul on VKG Oil REACHi jaoks selle aasta eelarvesse plaaninud 7-8 miljonit krooni. "Ka meile on see väga suur raha, aga väiksematele ettevõtetele, kes peaksid konsortsiumis osalema ja neid kulusid jagama, on see veel suurem koorem," lisas ta.

Vahendajad suuremas hädas

Kemikaale ja keemiatoorainet Venemaalt, Hiinast ja ELi riikidest importiva ASi Ingle juht Aare Leinberg ütles aga, et tema ettevõte seisab REACHi osas lõhkise küna ees. Nimelt sõltub edasimüüjana ettevõte oma tootjatest ja ei saa ka ELile nõutavat infot anda, kui tootja seda ei jaga.

"Paljud kolmandate riikide firmad on aru saanud, et neil on kasulikum aine ise registreerida, sest siis nad ei anna oma õigusi vahendajate kätte," rääkis Leinberg. "Meie oleme situatsioonis, kus öeldakse, et nad registreerivad ise, kuid natukese aja pärast küsitakse, kas saame registreerimiseks koostööd teha, sest registreerimiseks ei jätku finantse," selgitas ta.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077