Autor: Silvia Kruusmaa • 1. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tänasest tõusevad võrgutasud 2,3 senti kilovatt-tunnist

Tänasest hakkab kehtima uus konkurentsiameti poolt kinnitatud võrgutasude hinnakiri, mis kehtestab senisest keskmiselt 2,3 senti kilovatt-tunnist kõrgema võrgutasu kuni selle aasta lõpuni.

Eleringi tegevuskulud vähenevad 2010. aastal võrreldes planeerituga 72 miljonit, teatas Elering.

Lähtuvalt riigikogus heakskiidetud energiamajanduse riiklikust arengukavast ja valitsuse poolt kinnitatud elektrimajanduse arengukavast peab Elering Eesti elektrivarustuskindluse tagamiseks järgmise viie aasta jooksul investeerima ligi seitse miljardit krooni. Kõige olulisemad uued investeeringud on Eesti ja Soome vaheline teise merekaabli Estlink 2 rajamine, Estlink 1 kaabli välja ostmine ning elektrisüsteemi avariireservide hoidmiseks vajalikud investeeringud avariielektrijaama.

Põhivõrguettevõtte pikaajaliseks investeeringute mahuks kuni 2014. aastani on prognoositud seitse miljardit krooni.

Võrgutasu suurendamise vajadus tuleneb asjaolust, et saadav tulu jooksvaid arendusi ning arengukavast tulenevaid investeeringuid ei kata – elektrienergia aastased ülekandemahud on võrreldes Konkurentsiameti poolt varasemalt tehtud prognoosiga vähenenud 20,8%, samal ajal kui tiputarbimise võimsus on suurenenud.

Elektrienergia transport ülekandeliinides on muutunud märkimisväärselt kallimaks, kuna elektrivõrku tuleb arendada lähtudes tiputarbimisest.

Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi ütles, et Eleringi enda kulud on järgmise viie aasta tariifi tuludest ca 9 protsenti ja mõju tariifile marginaalne. “Kõik see raha, mis täiendavalt laekub läbi tariifi tõusu, läheb investeeringutena tagasi elektrisüsteemi arendamisesse,” rõhutas Veskimägi.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077