Autor: Väinu Rozental • 23. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Henkeli tehas Tartus pingestab kuivsegude turgu

Ceresiti ehitussegude reedel avatud tehas Tartus annab enesekindlustust, võrdsemad konkurentsivõimalused ja ambitsioonika eesmärgi saada enda kätte veerand koduturust, rõhutas OÜ Henkel Balti juhataja Siiri Odrats-Koni.

 „Kauaigatsetud oma tehas tõstab enesekindlust, sest meil on nüüd samuti Eestis toodetud ehitussegud ja seega oleme samas konkurentsis, kus on meie põhilised rivaalid täna,“ ütles Odrats-Koni ning lisas, et ainult importijana oli neil oht jääda tugevale kohalikule konkurentsile alla. Henkel Balti müüs seni vaid kuivsegusid, mis oli toodetud Henkeli kontserni Poola tehases.

Odrats-Koni sõnul puuduvad neil praegu sortimendis odavamad tooted nagu näiteks müürimördid ja betoonisegud, sest nende transport Poolast ei tasunud ära. „Konkurendid on saanud paindlikumalt tegutseda, sest neil pole suuri transpordikulusid,“ rääkis Odrats-Koni. „Nüüd on ka meil võimalus sortimenti laiendada ja olla seeläbi oma klientidele atraktiivsem.“

Henkel Balti tehas Tartus alustas tootmist märtsi lõpus ning praegu on tootmises seitse erinevat plaatimis-, põranda- ja fassaadisegu. Kohaliku päritolu toorainena kasutatakse Ropka Liiva liiva ja Kunda tsementi.

„Betoonisegud, müürimördid ja mõningad siseviimistluskrohvid hakkavad tulema üksteise järel sortimenti hiljemalt juuli algul,“ lausus Odrats-Koni. „Samas ei tähenda oma tehase käivitamine, et me Poolast enam midagi ei too. Märgkrohvid, vuugitäited – ühesõnaga, kõik värvilised tooted tulevad endiselt Poolast.“

Odrats-Koni ei tee saladust, et nende eesmärk on saavutada veerand kodumaisest turust. „See sõltub muidugi toote kategooriast ja täna oleme sellele eesmärgile kõige lähemal fassaadisegudega,“ rääkis Odrats-Koni. „Nõudlus meie fassaadisegude järele on masust hoolimata korralikult tõusnud, näiteks mullu tõusis see Eesti turul teiste konkurentide arvelt 26 protsenti.“

Tartus, Ravila tööstuspargis asuv täisautomaatne tehas läks Henkeli korporatsioonile maksma 55 miljonit krooni. Tehase projektvõimsus on 30 000 tonni kuivsegusid aastas. Tehases töötab kümme inimest.

Odrats-Koni sõnul on Tartu tehase näol teatud mõttes tegemist ka Henkeli katsetehasega, sest nii väikest tehast ei ole Henkelil üheski riigis. „Kui me suudame end tõestada ja olla majanduslikult edukad, siis on Henkelil kavas samalaadset kohalikku tootmismustrit rakendada ka teistes maades,“ ütles Odrats-Koni.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077