Autorid: Äripäev, Редакция специальных проектов Äripäev, Электронный справочник Äripäev • 22. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Henkel kolib ehitussegude tootmise Poolast Tartusse

Henkel Balti OÜ ehitab Tartusse Ravila tööstusparki ehituskuivsegusid tootva tehase, mis peab valmis saama aasta pärast.

Tehase rajamiseks plaanitud investeering ulatub kümnetesse miljonitesse kroonidesse, lõplik summa selgub pärast ehitushanke tulemusi.

Henkel Balti OÜ juhataja Siiri Odrats-Koni sõnul tekkis tehase Tartusse rajamise plaan säästliku majandamise põhimõttest. "Praegu toodab Henkel Ceresiti segusid Baltimaade turu tarbeks Poolas, see aga pole transpordikulude jätkuvat tõusu arvestades pikemas perspektiivis otstarbekas," selgitas ta. "Pealegi ei suutnud tehased isegi täisvõimsusel töötades alati meie tellimusi täita."

Tootmise rajamise ettevalmistused ja uue tehase jaoks sobiliku kinnistu otsimine on Odrats-Koni sõnul kestnud ligi aasta. Praeguseks on sobilik asupaik välja valitud ning lähiajal ostetakse Tartu linnalt Ravila tööstuspargis ligi 1,3 hektari suurune krunt.

Tehas, mille aastavõimsuseks prognoositakse 30 000-40 000 tonni, rajatakse mitmes etapis. "Tehas hakkab varustama kogu Balti turgu," lisas Odrats-Koni.

Rajatav tehas hakkab kohalikku tooret. "Liiva hakkame ostma Ropka Liivalt," täpsustas naine. "Mulle oli täielik üllatus, et Tartu külje all nii korralik karjäär on. Kuna tootmise peamisteks tooraineteks on tsement ja liiv, siis ainuke häiriv tegur võib olla tsemendi- ja liivatolm," on Odrats-Koni tehase ohutuses veendunud. Nende esialgne plaan rajada tehas Ülenurme lähedal asuvasse tööstusparki langes ära.

Tehas hakkab valmistama plaatimis-, põranda- ja fassaadisegusid, täpsemad tootmisvõimsused otsustatakse projekteerimisfaasis. "Igal juhul järgmise aasta aprillis peaks tehas töötama," ütles ta.

"Ravila tööstuspark on tehase jaoks samuti sobiv - liivakarjäär on lähedal, kallurid ei pea tooret vedades linnast läbi sõitma," lisas Odrats-Koni. "Ka meie kontserni spetsialistid pidasid Ravila tööstusparki väga sobivaks."

Tehas hakkab tööd pakkuma kuni 25 inimesele.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077