Eesti Energia hakkab  Maroko põlevkivi uurima

Täna allkirjastab Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive Maroko energiaministri Amina Benkhadraga ühiste kavatsuste kokkuleppe, mis annab Eesti energiafirmale kolmeks aastaks eksklusiivse õiguse uurida Maroko põlevkivivarusid.

Eesti Energia teatel on nad uuringute edukaks osutumise korral huvitatud sealsete põlevkiviressursside arendamisest, et pakkuda Marokole oma Enefit-õlitootmise tehnoloogiat ning põlevkivielektri tootmise alast oskusteavet.

Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive ütles sündmust kommenteerides, et Eesti põlevkivitöötlemise oskusteabe vastu on maailmas suur huvi. "Ehkki Maroko puhul on tegu alles esialgsete uuringutega, mille järel oskame sealsete põlevkivivarude sobivuse kohta rohkem öelda, on meil hea meel pakkuda põlevkiviriikidele oma kogemust ja maailma efektiivseimat põlevkivist vedelkütuste tootmise Enefit-tehnoloogiat," ütles ta. Oskusteabe eksport saab meile tulevikus väga oluliseks, lisas Liive.

Marokos asuvad maailma ühed suurimad põlevkivivarud, samal ajal kui riik impordib hetkel 95% oma energiavajadusest. Seetõttu ongi selles Põhja-Aafrika riigis käsile võetud riiklike põlevkivivarude arendamise strateegia.

Maroko põlevkivis peituva õli kogust hinnatakse 50 miljardile barrelile, mis on maailma riikide hulgas juhtivaid põlevkiviõli koguseid. Marokos on põlevkivivarusid tuvastatud kümnes asukohas, kuid paremini on uuritud neist kaht, Tangieri ja Timahditi varusid.

Eesti Energia on varem sõlminud ühiste kavatsuste kokkuleppe Jordaania valitsusega, misjärel viis läbi teostatavus- ja tasuvusuuringu. Jordaania ressursiamet esitas ettevõttele seejärel kutse kontsessioonilepingu ehk põlevkivi pikaajalise kasutusõiguse läbirääkimisteks, kus nüüd on kokkulepe saavutatud ning hetkel lepingule valitsuse heakskiitu oodatakse.

Osale arutelus

  • Silvia Kruusmaa

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

Teabevara