Autor: Anu Jõgi • 29. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valio Eesti käive kahanes ligi viiendiku

Kuigi Valio Eesti ettevõtted – AS Valio Eesti ning Võru Juust AS – kasvatasid eelmisel aastal tootmismahte 8 protsendi võrra, langes ettevõtete käive piimatoodete väljamüügi hindade alanemise tõttu 18 protsenti, teatas ettevõte.

Valio Eesti ettevõtete käive ulatus mullu 1,17 miljardi kroonini, kahjumiks kujunes kokku 3,2 miljonit krooni.

AC Nielseni andmetel tõusis Valio Eesti juustude väärtuseline turuosa Eestis 18%-le, mis tähendab eelnenud aastaga võrreldes kahekordset tõusu ja annab turul teise positsiooni. Ka värskete toodete osas lõpetati aasta turuosalt teisena.

Valio Eesti direktor Kari Finska ennustab, et 2010. aasta kujuneb piimatööstustele raskemaks kui eelmine. „Toorpiima tootmine on kogu Baltikumis olulisel määral vähenenud. Võrreldes 2009. aasta algusega jõuab praegu Eesti piimatööstusteni tervelt veerandi võrra vähem toorpiima. Eestis on tootmine kahanenud 10%, millele lisandub 15%-line toorpiima eksport Lätti ja Leetu. Nii suur toorpiima pakkumise vähenemine on toonud kaasa märkimisväärse hinnatõusu,“ selgitas ta.

„Kui toorpiima tootmine ei muutu, püsib ka nõudlus kõrge ja hinnalangust ei tule niipea.“ Finska viitas ka kuuldustele, et suur osa toorpiima tootjatest kavatseb piima tootmise peatselt lõpetada. „See tõstaks toorpiima hinda veelgi kõrgemale,“ lisas ta.

Hoolimata käibe ja tulu vähenemisest, jäid ettevõtte 2009. aasta investeeringud samasse suurusjärku 2008. aastaga. Investeeringuid tehti kokku 57 miljoni krooni ulatuses. Suurimaks projektiks oli Valio Võru juustutehase reoveesüsteemi uuendamine, mis muutis juustude tootmisprotsessi oluliselt keskkonnasõbralikumaks.

Eelmisel aastal algust tehtud kulude vähendamisega saavutas ettevõte aasta lõpuks 28 miljoni krooni suuruse kokkuhoiu, kärped ja ettevõtte restruktureerimine jätkuvad ka sel aastal. „Pärast neid muudatusi oleme tugevamad kui kunagi varem ja valmis majanduse tõusufaasiks,“ kinnitas Finska.

Valio Eesti on üks suurimaid kohalikke piimatööstusettevõtteid. Peamiselt Lõuna-Eesti farmide toorpiimast valmistatud Valio Eesti tooteid leiab ka Lätist, Leedust, Venemaalt, Itaaliast ja Soomest. Ligi 340 töötajaga Valio Eesti on juhtivaid kohalikke toorpiima kokkuostjaid, piimatoodete, sh juustude, eksportijaid ning Võru ja Laeva suurim tööandja.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077