Autor: Anne Oja • 20. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tere AS müüs mullu piimatooteid 1,4 mld kr eest

Piimatööstuse lipulaev Tere AS müüs eelmisel aastal toodangut 1,425 miljardi krooni eest, mis jäi 2008. aasta 1,472 miljardi kroonisele käibele alla.

"Kuna 2009. aastal toimus hinnatasemetes oluline kukkumine, oli tulemus ootsuspärane," kommenteeris ettevõtte juhatuse liige Ülo Kivine. Kas Tere AS mullu ja tunamullu ka kasumisse jäi, Kivine ei täpsustanud. 31.detsembril lõppeva majandusaasta aruannet tunamulluse kohta äriregistris veel ei ole.

Põlva Piima lisandumisega Tere kontserni viis ettevõte Kivise sõnul lõpule oma laienemisplaanid, mis tähistab ka ühe olulise arenguetapi lõppu Eesti piimanduses.

"Põlva Piima lisandumisega saime juurde tootmismahtu pulbrite segmendis ning Baltikumi ühe suurema ja kaasaegsema võitootmise. Kindlasti mõjutas antud ühinemine Eesti piimandust tervikuna, ja seda just positiivses suunas," kommenteeris Kivine tulemust. "Lisandus ka palju optimeerimisülesandeid nii tootmises kui kaubamärkides," rääkis ta ühinemise tagasilöökidest. 

Tere eksportis 2009. aastal rohkem kui 300 miljoni krooni eest. Tänavuseks eesmärgiks on ekspordimahtu kahekordistada.

"2009. aastal alustasime taas siseturutoodete eksporti Venemaale, viies sealsetele kaubanduslettidele enam kui 50 erinevat toodet. Eesmärk on kasvatada aasta lõpuks Venemaa ekspordi osa 20% käibest," ütles Kivine lisades, et edasine laienemine toimub ka Läti ja Soome suunal.

Tere eelmise aasta investeeringute maht küündis üle 30 miljoni krooni, kuid suuremad plaanid on seotud 2010. aastaga. "Investeeringud on suunatud valdavalt tootmisseadmete ning tehnoloogia kaasajastamisele," täpsustas Kivine.

Kivine tunnistas, et alates eelmise aasta sügisest on toorpiima hind teinud läbi üle 30protsendilise tõusu. "Kuivõrd piimaturu inertsus on küllalt suur, ei kajastu see veel lõpptarbija hindades," prognoosis ta jaemüügi hindade jätkuvat kallinemist.

Mida teeb toorpiima hind lähitulevikus, ei tahtnud Kivine ennustada, öeldes vaid, et viimasel ajal on Euroopa ja maailma piimanduse hinnaindeksid olnud ettearvamatud ja ebatraditsioonilised.

"Järjest enam on tunda tihenevat konkurentsi, kuid usun, et suuresti tänu Eesti tarbija lojaalsusele on nn Läti-Leedu „invasioon” jäänud toimumata," vastas ta Äripäeva küsimusele lõunanaabrite piimatoodete mõju kohta Eestis.

Tere viis tootmisüksust asuvad Tallinnas, Paides, Kosel, Viljandis ja Põlvas. Ettevõte annab praegu tööd rohkem kui 570 inimesele.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077