Autor: Anne Oja • 20. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valio käive langes 14%

Ehkki Valio Eesti suutis mullu tootmismahtu 8% kasvatada, langes ettevõtte käive 2008. aastaga võrreldes 14%, rääkis Valio Eesti tegevdirektor Kari Finska.

"Lõplik majandusaastaaruanne on meil veel koostamisel, seega täpseid numbreid tulemuse kohta on pisut vara avaldada. Küll aga võib öelda, et 2009. aasta lõpetasime väikese miinusega, kuid arvestades üldisi majandusolusid, võib tulemusega rahule jääda," kommenteeris Finska.

Mahtude kasvu taga on eelkõige 26%line juustu ekspordi kasv, täpsustas tegevdirektor. "Huvitava faktina võiks välja tuua, et müüsime eelmisel aastal esimese koguse juustu USAsse," sõnas ta.

Lisaks ekspordi arendamisele kasvatas Valio turuosa ka Eestis, seda nii värskete piimatoodete kui juustude lõikes. "Nii olime 2009. aasta lõpuks kasvatanud oma turuosa juustudes 18%-le, aastatagusega võrreldes tähendab see kahekordset tõusu," ütles Finska.

Valio jätkas mullu investeeringutega samas suurusjärgus kui varasematel aastatel. 2009. aasta investeeringud ulatusid kokku 57 miljoni kroonini. Üheks suuremaks projektiks oli Võru juustutehase reoveesüsteemi uuendamine, mis muutis tootmisprotsessi keskkonnasõbralikumaks.

Piimatoodete hindade kohta Finska ühemõttelist vastust ei andnud. "Kui rääkida kilepiima hinnast, siis tõepoolest on eelmise sügise "piimasõja" madalseisuga võrreldes tarbijale hind tõusnud. Kui aga vaadata muid kategooriaid, näiteks juustu või jogurtit, hinnatõusust rääkida ei saa," selgitas ta.

Küsimusele, kui suurt mõju avaldavad siinsetele piimatööstustele Lätist ja Leedust imporditavad piimatooted, vastas Finska: "Täna mõjutab kohalikke tööstusi piimatoodete impordist enam toorpiima eksport. Kuna Leedu tööstustel on toorpiima puudu, tekitavad nad nõudlust Eestis. See omakorda viib Eesti toorpiimahinna piimatoodete turuhinnaga võrreldes ebaproportsionaalselt kõrgeks."

2010. aasta kohta ütles Finska, et see tuleb piimatööstustele kindlasti raskem kui möödunud aasta. "Kui eelmine aasta oli masu algus, siis nüüd on masu käes. Valiole on aasta alanud uute kulukärbete ja restruktureerimisega. Pärast neid muudatusi oleme tugevamad kui kunagi varem ja valmis majanduse tõusufaasiks," sõnas ta.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077