PwC: hüdroenergia tootjate ostmine kasvas

Taastuvenergia ettevõtete omandamistehingutes oli 2009. a ahvatlevaim sihtmärk hüdroenergia, teatas PricewaterhouseCoopers.

PricewaterhouseCoopers’i värske uuringu kohaselt langes maailma taastuvenergia ettevõtete ost-müük 2009. aastal 14%. Ainsa alamsektorina kasvas tehingute maht hüdroenergia alal.

Värskelt avaldatud PricewaterhouseCoopers’i maailma taastuvenergia sektori ettevõtete ühinemiste ja omandamiste (Mergers & Acquisitions) raporti andmetel vähenes mullu nii tehingute arv (2008:856; 2009:549) ja rahaline maht (2008: 38,9 miljardit USA dollarit, 2009: 33,4 miljardit USA dollarit), kuid võrreldes mittetaastuva energeetikaga, kus M&A maht langes mullu ligi 50%, polnud langus eriti suur.

Traditsiooniliselt kõige aktiivsem oli Euroopa turg, mis hõlmas 38% ülemaailmsete tehingute mahust ja kus toimus kaks kolmest suurimast tehingust: Hispaania Acciona SA poolt suurema vahetustehingu raames omandatud Endesa SA taastuvenergeetika varad 3,8 miljardi dollari väärtuses ning Saksa E.ON’ i kolmeteistkümne väikese hüdroelektrijaama müük 2 miljardi dollari eest Austria Verbund GmbH ’le.

Suurimaks tehinguks taastuvenergiaettevõtete turul oli Hiina Kolme Kuru hüdroelektrijaama elektritootmisüksuse Three Gorges Industry Co Ltd  üleminek Shanghai börsil noteeritud elektritootja China Yangtze Power valdusesse 6 miljardi dollari eest.

Kui 2008.aastal domineeris taastuvenergia tehingutes huvi tuuleenergia vastu (16 miljardit dollarit ehk 42% kogumahust), siis mullu kahanes see 2,5 korda ning liidripositsioonile tõusid tehingud hüdroenergeetika ettevõtetega (15 miljardit dollarit ehk 45% kogumahust, tehingute mahu kasv aastaga 50%). Tehingute maht päikeseenergia, bioenergia ja geotermilise energia tootjatega jäi ikka veel pigem marginaalseks.

Käimasoleva aasta prognoosid taastuvenergia sektori M&A aktiivsuse kohta on pigem ettevaatlikud: olulisimad potentsiaalsed ostjad, suured „traditsioonilised“ energiafirmad, arvatakse majandussurutise tõttu olevat investeerimisotsuste tegemisel pigem ettevaatlikud ning eelistavad raha paigutada oma põhitegevusse s.o. mittetaastuvatest ressurssidest energia tootmisse

 

Osale arutelus

  • Kristi Malmberg

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

Teabevara