Autor: Maire Kasemaa • 2. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elektri kuuarve kasvab 13 krooni võrra

Elektriaktsiisimäära kerkimise, elektri hinna ja võrgutasude tõusu tõttu suureneb kodutarbijate elektriarve 1. juunist keskmiselt 13 krooni võrra.

Lähikuudel on toimumas mitmed muudatused elektri- ja võrgutasude hinnas. Peamised hinnamuutused on tingitud riikliku elektriaktsiisi tõusust ning korrektsioonist reguleeritud kulupõhistes hindades.

1. märtsist tõusis riiklik elektriaktsiisi määr käibemaksuta 5 sendilt 7 sendini kilovatt-tunni kohta ning võrgutasud kasvasid 1,5%.

1. aprillist korrigeerib Eesti Energia suletud turu pakettide hinnakirja. Eraklientide poolt enim kasutatavates pakettides Kodu 1 ja Kodu 2 langeb elektrienergia hind keskmiselt 3%. Ärikliendi pakettides EN5 ja EN7 tõuseb elektrienergia hind kliendile vastavalt 0,4% ja 0,2%.

Pakettide struktuuri ja hinnakirja muudatused on seotud suurtarbijate liikumisega vabaturule, mille tõttu muutuvad suletud turu klientide tarbimismahud ja kulubaas.

1. juunist on konkurentsiamet kooskõlastanud elektrihinna piirmääraks 48,01 senti kilovatt-tunni eest, võrreldes praegusega tõuseb piirmäär 0,47 senti kilovatt-tunni eest ehk ligi 1%. Elektrihinna piirmäära muutus on seotud vabaturu tarbimismahtude eraldamisega suletud turu piirmäära arvutustest, kuna vabaturu tarbijad hakkavad elektrit ostma turuhinna alusel. Suletud turu piirmäär korrigeeritakse vastavalt suletud turule jäävatele tarbimismahtudele ja klientidele tehtavatele kuludele.

1. juunist tõstab põhivõrguettevõtja Elering OÜ ülekandeteenuse hinda 2,3 sendi võrra kilovatt-tunni eest, mis tingib Eesti Energia Jaotusvõrk OÜ poolt ostetava põhivõrguettevõtja ülekandeteenuse kulu kasvu 18,9%. Sellest tulenevalt kooskõlastas konkurentsiamet Eesti Energia Jaotusvõrk OÜ võrgutasude kasvu 6%.

Kõigi eelmainitud hinnamuutuste koosmõjul muutub 1. juunist 2010 keskmise elektritarbimisega Kodu 1 paketti kasutava majapidamise elektriarve 3,9 % ehk 13,1 krooni kuus kallimaks võrreldes veebruari elektriarvega.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077