Autor: Sirje Rank • 22. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hiina ostab enam Saudi Araabia naftat kui USA

Esimest korda viimase kahe aastakümne jooksul on Saudi Araabia nafta eksport USAsse langenud alla miljonile barrelile päevas, samas kui eksport Hiinasse on sellest piirist üle jõudnud, kirjutab tänane Financial Times.

Põhjuseks, miks USA seni oma peamiselt varustajalt vähem ostab, on nii üldine energianõudluse vähenemine kui kasvanud import Kanadast ja Aafrikast.

Hiina kiire majanduskasv seevastu kannustab importi suurendama ja tagab kindla nõudluse, mis on naftat eksportivate riikide peamine huvi.

 Viimase kolme aastaga on Hiina import Saudi Araabist kahekordistunud ning ületas mullu detsembris esmakordselt päevas miljoni barreli piiri. Lisaks impordib Hiina suuri naftakoguseid Iraanist.

Aastaid tegutses Saudi Araabia riiklik naftakompanii Aramco range korralduse all müüa enim naftat USA-le. See strateegia oli eelkõige poliitiline, kuid aastast 2003 on reegleid leevendatud, kirjutas leht.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077