Autor: Indrek Kald • 5. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viktor Levada: saneerime firmat kaitseks SEB vastu

Harju maakohus algatas 2. veebruaril Baltimaade ühe suurema metallitöötleja OÜ Levadia Metall saneerimismenetluse, mida omanik Viktor Levada põhjendab sooviga kaitsta end SEB vastu.

Kohus määras Levadia Metalli saneerimisnõustajateks MAQS advokaadibüroo vandeadvokaadi Siim Roode ja Calisto Consulti juhtiva finantsnõustaja Reimo Raidi. Neile seati kohustus tagada ettevõtte saneerimiskava vastuvõtmine hiljemalt 29. märtsiks 2010.

Levadia Metalli juhatuse liige ja suuromanik Viktor Levada lausus, et eelkõige oli ettevõte sunnitud otsima saneerimismenetlusest kaitset SEB Panga tegutsemise vastu.

"SEB Pank on esitanud Levadia Metalli vastu 60 miljoni krooni suuruse nõude tehingust, mille käigus Levadia Metall garanteeris Tallinna Masinaehitustehase kinnisvara ostu. Kuigi masinaehitustehase kinnisvarafirma suhtes käib hetkel samuti saneerimismenetlus, on SEB asunud 60 miljoni kroonist garantiid jõustama," rääkis ta.

"See seab paratamatult ohtu Levadia Metalli igapäevase majandustegevuse ja võime rahuldada jõukohases režiimis kõigi võlausaldajate nõudeid," lisas Levada.

Tema sõnul usuvad Levadia Metalli peamised võlausaldajad Sampo Pank, Nordea Pank ja Unicredit ettevõtte edusse ning on alustanud Levadia Metalliga konstruktiivseid läbirääkimisi võlgade restruktureerimise osas. SEB on viimase kuue kuu jooksul lükanud tagasi kõik katsed läbirääkimisteks võlgade restruktureerimise üle ja esitanud mittetäidetavaid nõudmisi ultimatiivses toonis, kinnitas Levada.

"Levadia Metall oli isegi raskel 2009. aastal kasumlik ettevõte. SEB Panga käitumine on arusaamatu ja ei ole kooskõlas hea pangandustava ega ka majandusloogikaga," rääkis ta.

Levadia Metalli saneerimisavalduse kohaselt oli ettevõttel eelmise aasta 30. novembri seisuga 996,9 miljoni krooni eest käibevara ja 502,4 miljonit krooni lühiajalisi kohustusi. "Tagamaks pikaajaliste koostööpartnerite majandushuvide kaitse, oleme sunnitud otsima kohtult kaitset SEB Panga tegevuse vastu, mille eesmärgiks on ajada ettevõte pankrotti," sõnas Levada.

Levadia Metalli teatel usub ettevõtte juhtkond, et kulude kokkuhoiu, lisategevussuundade kokkutõmbamise ja saneerimismenetluses kasutusele võetavate muude abinõude rakendamise tulemusena on võimalik tagada ettevõtte jätkusuutlik tegevus, kaitstes võrdselt kõigi võlausaldajate huve.

OÜ Levadia Metall on Baltimaade suuremaid metalli müügi ja töötlemisega tegelevaid firmasid. Maardu asuvas Levadia Metallis töötab praegu 130 inimest.

Levadia Metalli müügitulu oli 2008. aastal üle 1,6 miljardi krooni ja kasum 76,4 miljonit krooni. Toona andus ettevõte tööd 200 töötajale. Levadia Metallil on 6000 klienti Eestis ja üle 300 koostööpartneri Baltikumis, Poolas ja Skandinaavias.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077