Autor: Indrek Kald • 2. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elering sõlmis lepingu Põhjala elektribörsi Nord Pooliga

Eleringi ja Nord Pool Spoti (NPS) juhid allkirjastasid täna koostöölepingu, et laiendada NPSi päev-ette-elektriturg üle Baltimaade ning luua riikide vahel päevasisene elektriturg.

Taavi Veskimägi sõnul lõpetab teise etapi käivitamine Estlinki hinnapiirkonna ettevalmistused ning loob eeldused Baltimaade ja Põhjamaade ühtse elektrituru loomiseks.

"Otsusega turg avada on loodud hea platvorm, et minna kiiresti turu arenguga edasi kogu regioonis, millest peaksid võitma nii Eesti tootjad, müüjad kui ka tarbijad läbi avardunud võimaluste. Samuti võimaldab tekkiv ühtne turg efektiivselt turumajandusliku loogika mehhanismidel korraldada ülepiiriliste ülekandemahtude jaotamist," rääkis ta.

Veskimägi ütlusel loob leping aluse ühistel kauplemistingimustel vabaturu loomiseks ja Baltimaade elektriturgude lõimumiseks nii omavahel kui ka Põhjamaadega. "Kui aastal 2013 läheb merekaabel Estlink 2 töösse ja tulevikus valmib ka kolmas Eesti-Läti elektriühendus, siis toimib Baltikumi elektriturg loomuliku osana maailma efektiivseimast füüsilise elektriga kauplemise turust," sõnas ta.

NPSi juhatuse esimehe Mikael Lundini sõnul on vajalikud täiendused Eesti seadusandluses nüüdseks tehtud ning on hea meel sellega seoses teatada, et Nord Pool Spot avab uue hinnapiirkonna. "Meie pikaajalised eesmärgid jäävad samaks – luua Baltimaade turg, mis oleks ühendatud Põhjamaade turuga Nord Pool Spoti kaudu," lisas ta.

Koostöölepingu eesmärk on jätkata NPS Baltic projektiga, mille esimese etapi tulemuseks on hinnapiirkonna Nord Pool Spot Estlink avamine 2010. aasta kevadel Eestis. Hinnapiirkonna avamine Eestis on ka üheks eelduseks Soome põhivõrguettevõtja Fingridi investeerimisotsuse tegemisel Soome ja Eesti vahelisse Estlink 2 merekaablisse.

Lepingu osapooled on võtnud eesmärgi alates 1. jaanuarist 2011 avada NPSi hinnapiirkond Lätis ja seejärel Leedus. Avamise ühtse Baltimaade elektrituru kontekstis otsustavad lõplikult iga riigi põhivõrguettevõtja ja NPS ühiselt. Päevasisese elektrituru avamine Baltimaades otsustatakse ühiselt projekti käigus, kuid vastavalt Euroopa Komisjoni Baltimaade Energiaturgude Ühendamise Plaanile on see kavas avada hiljemalt aastaks 2013.

Elering on energia ülekandega tegelev ja elektrisüsteemi töökindlust tagav ettevõte, mis ühendab terviklikuks energiasüsteemiks Eesti suuremad elektrijaamad, jaotusvõrgud ja suurtarbijad. Elering täidab elektrituru avamisel põhivõrguettevõttena süsteemihalduri ülesandeid. Lähtuvalt uuest Euroopa Liidu elektrituru direktiivist viiakse läbi põhivõrkude omandiline eristamine, asetades põhivõrguettevõtja uude rolli.

Nord Pool Spot on suurim elektrituru operaator maailmas, pakkudes päev-ette ja päevasiseste oksjonite kaudu elektrikauplemise keskkonda 330 ettevõttele 20 riigist. Nord Pooli omanikeringi kuuluvad Põhjamaade süsteemioperaatorid. 2009. aastal oli grupi käive 287 teravatt-tundi elektrienergiat 10,8 miljardi euro väärtuses.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077