Autor: Anne Oja • 31. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TEA Kirjastus: teatmeteoste müük edenes hästi

TEA Kirjastuse juht Silva Tomingas ütles Äripäevale, et kui kriminaalromaane hakati mullu ostmise asemel pigem raamatukogust laenutama, läksid teatmeteosed ja muinasjutud siiski hästi kaubaks.

"Eelmisel aastal oli ses mõttes tore aasta, et palju TEA tooteid oli kirjastuste liidu topis. Ostjad usaldavad meid ja veel praegugi lisandub iga nädal mitu TEA entsüklopeedia tellijat," rääkis Tomingas möödunust.

Tema sõnul pole ostja rahakott varasemast nii palju kõhnem, kui arvata võiks, aga ostjad on muutunud hirmus valivaks. "Inimene pigem läheb ja laenutab krimkat kui selle eest raha välja käib," tunnistas kirjastaja.

Üks asi, mis raamatukirjastajaid möödunud aastal mõjutas, oli Tomingase sõnul kindlasti see, et Selverite kett, mis enne ostis kauba välja, läks üle realisatsioonile.

"Maksetähtaegade ja võlgadega on nii ja naa. Ma ei teagi, kas tohin sellest rääkida," kõhkles Tomingas, "kuid arvan, et Eestis on suurem osa ettevõtjaid üksteisele võlgu. Meile kiputakse võlgu jääma ja oleme ise võlgu, sest töötame ikkagi sügavas kriisiolukorras."

Näiteks õpikute kirjastamise eest on osad koolid TEA Kirjastusele ära maksnud, aga on neidki, kes on siiamaani võlgu ja suudavad maksta vaid tasapisi.

"Suure kirjastusena saame me end paremini turu nõudmistele kohaldada kui väikesed. Ei saa küll öelda, et me oleks mingit liiki raamatute kirjastamisest täiesti loobunud, kuid näiteks mõni erialasõnaraamat ja spetsiifilisem asi jääb praegu välja andmata," analüüsis Tomingas. Inimesi koondanud TEA Kirjastus pole, pigem on hoopis juurde võtnud.

"Ma kuulsin seda kuuldust ja tahaksin väga loota, et see ei ole sundmüük, vaid lihtsalt müük," kommenteeris Tomingas jutte Rahva Raamatu sundmüügist. "Meie tõsiseks jaemüüjaks saada ei kavatse, ehkki oleme väiksemaid kauplusi avanud," lisas ta. "Kokkuvõttes olen siiski äärmiselt positiivne ja usun, et kõik suuremad püsivad ikka kursil ning valmistuvad maikuus toimuvaks suureks raamatumessiks."

"Loomulikult oleme vaadanud ekspordi järele, oleme läinud Ameerika turule ja sealt tuli 2009. aastal käibeks juba kuuekohaline arv," rõõmustas naine. Läti ja Leedu äralangemist on TEA Kirjastus kompenseerinud teiste turgudega.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077