Autor: Väinu Rozental • 6. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksupettus käis koos kütuseäriga

Maksu- ja tolliameti ning Põhja ringkonnaprokuratuuri menetluses oleva kriminaalasja raames peeti detsembri keskpaigas kinni kolm Eesti kodanikku, keda kahtlustatakse 18 miljoni krooni väärtuses kütuse müümisel maksude tasumata jätmises.

Kahtlustuse kohaselt tõi isikute grupp kolme kuu jooksul Lätist Eestisse kütust, kasutades selleks varifirmasid. Kütuselt jäeti tasumata käibemaks ning käibedeklaratsioonides esitati maksuhaldurile valeandmeid. Isikute kinnipidamistega kaasnesid ka läbiotsimised kolmes kohas Tallinnas, Türil ja Harjumaal Jüri alevikus.

Et kuritegude toimepanemisel kasutavad kurjategijad suurt konspiratiivsust, iseloomustab see, et ühe kahtlustatava käest leiti üheksa kasutuses olevat mobiiltelefoni.

Kütuseäri on kõrgendatud tähelepanu all

"Maksupettused kütuse valdkonnas on maksuhalduri kõrgendatud tähelepanu all, kuna nimetatud äritegevuse rahalised mahud on suured ning tekitatud kahjud ulatuvad miljonitesse kroonidesse. Kütusega seotud pettuste ennetamiseks ja avastamiseks kasutab maksu- ja tolliamet kõikvõimalikke järelevalve meetmeid, milleks on maanteekontrollid, äriühingute revisjonid ja kriminaalmenetlused", lisas Kanniste.

Petturid kasutavad ohtralt variisikuid

Põhja ringkonnaprokuröri Tambet Graubergi sõnul oli selle kuriteo toimepanemiseks 2009. aasta septembris toodud Lätist kütus, mis müüdi edasi kokkuostjatele. "Kahtlustuse järgi ei ole juhatuse liige juriidilise isiku arvetel kajastatud käivet ja sellelt arvestatud käibemaksu deklareerinud ega tasunud. Kriminaalasja raames arestitud isikutelt 1,5 miljonit krooni," ütles Grauberg.

Eesti kütuseturul tegeleb käibemaksupettustega kindel seltskond inimesi, kes kasutab ohtralt variisikuid, rääkis Äripäevale juba suvel maksu- ja tolliameti kontrolliosakonna juht Egon Veermäe.

TASUB TEADA• Karistusseadustik näeb maksude maksmisest kõrvalehoidumise eest suures ulatuses karistusena ette kuni kolmeaastase vangistuse.

• Kui tuvastatakse tasumata makse rohkem kui 5 miljoni krooni ulatuses, näeb seadus karistusena ette kuni viis aastat vangistust.TAUST• MTA uurimisosakond on juba varem tõkestanud kaks suuremahulist kütusepettuse juhtumit, millest ühes on tuvastatud 19 miljoni krooni väärtuses kütuse müümisel riigile tekitatud kahju 3,2 miljonit krooni.• Teises kriminaalasjas on tuvastatud 1,5 miljoni liitri diislikütuse ebaseaduslikul käitlemisel 6 miljoni krooni ulatuses aktsiisimaksu tasumata jätmine.

SKEEMID

Riiki petetakse maksmata käibemaksuga

• Ettevõtja A nimel transporditakse kütus Läti aktsiisilaost Eesti aktsiisilattu ja ettevõtja A müüb kütuse juurdehindlusega ettevõtjale B, arve sisaldab käibemaksu.

• Ettevõtja B nimel lubatakse kütus vabasse ringlusse. Aktsiisimaksu tasumine toimub ettevõtja B poolt kütuse tarbimisse lubamisel.• Ettevõtja A jätab järgmise kuu 20. kuupäevaks käibemaksudeklaratsiooni esitamata või esitab deklaratsiooni õigel ajal, kuid jätab deklareeritud summa tasumata.• Maksuamet reageerib deklaratsiooni esitamata jätmisele või käibemaksu mittetasumisele, kuid selleks ajaks on ettevõte A oma tegevuse lõpetanud. Riigil jääb käibemaks saamata, kuna ettevõte A ja tema juhatuse liikmed on varatud.• Maksupettuse skeemis ettevõtte A asemele tekib järgmine "keha" ja skeem algab otsast peale. Kirjeldatud skeemis võib ettevõtja B olla heauskne ostja, aga ka petuskeemi osaline. Samuti võib skeemis olla lülisid rohkem.

Maksmata nii aktsiisi- kui ka käibemaks

• Ettevõtte A nimel soetatakse Läti aktsiisilaost ajutises aktsiisivabastuses kütust, mis peab seaduse järgi liikuma Eesti aktsiisilattu.

• Pettuse korral ei liigu kütus aktsiisilattu, vaid otse tarbimisse, kütuse legaliseerimiseks kasutatakse vahelülidena eri firmasid. Tehingutelt jätab ettevõte A tasumata nii aktsiisi- kui ka käibemaksu.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077