Autor: Kadrin Karner • 17. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Biogaasi tootjad: Iru asemel eelistatagu piirkondlikke jaamu

Eesti Biogaasi Assotsiatsiooni (EBA) hinnangul tuleks Irusse kavandatava jäätmete masspõletamise asemel eelistada piirkondlikku jäätmekäitlust ja biogaasijaamasid.

See looks olukorra, kus prügist saadaks rohkem kasu, samuti tekib ja säilib turul konkurents, millest võidaks Eesti elanikud ja riik. Assotsiatsiooni sõnul loob biogaasi tootmine arenguvõimalusi ja töökohti maapiirkondadesse ning paneb see aluse sõltumatute kohalike energiatootjate tekkeks. 

EBA on täiesti vastu Tallinna piirkonda keskse prügipõletusjaama planeerimisele, sest see raskendaks moodsate biogaasijaamade arengut Eestis. EBA toetab aktiivse biogaasiteemalise mõttevahetuse taaselustamist Eesti Energia ja prügitöötlemisjaamade haldajatega.

Viimastel aastatel on assotsiatsioon teinud tihedat koostööd Eesti Energia taastuvenergia osakonnaga, et arendada Eesti tingimustele sobivat biogaasi tootmist. Ehkki EBA oli arvestanud võimalusega, et Eesti Energia võib loobuda biogaasijaamade edasisest arendamisest, on energiahiiu otsus masspõletusjaamasid pooldama asuda biogaasitootjate jaoks siiski väga halb üllatus, sest sellega tegi ettevõte sisulise kannapöörde

12-liikmeline MTÜ Eesti Biogaasi Assotsiatsioon (EBA) asutati 25. mail 2009. Liidu eesmärk on  aidata kaasa biogaasiarengule Eestis.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077