27. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valitsus lubas rajada Estlink 2, hind 4,7 mld kr

Valitsus andis täna loa ligi viis miljardit krooni maksva Eesti-Soome teise merekaabli Estlink 2 rajamiseks, mis aitab suurendada Eesti elektrisüsteemi varustuskindlust.

Eesti Energia tütarettevõte Elering OÜ rajab Püssi linna ja Soome linna Porvoo vahele ligi 165 kilomeetri pikkuse kõrgpinge alalisvoolu ühenduse. Ühenduse planeeritav võimsus on 650 megavatti.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi majandus- ja riigivara talituse juhataja Taivo Linnamägi ütles, et kaabli asukoha tulemus leiti pikaajalise koostööna keskkonnamõjude hindamise käigus, millega välistati põhjarannikul väga mitmed looduskaitselised asukohad.

Merekaabel valmib plaani kohaselt 2013. aastal. Kogu projekti maksumuseks on kavandatud umbes 300 miljonit eurot (4,7 mld kr), kuid lõpliku investeerimisotsust veel pole. Samuti on esitatud rahastamise toetustaotlused Euroopa Liidule saja miljoni euro ulatuses.

Soome lahe põhjale toetuva veekaabelliini rajamise tingib Eesti elektrisüsteemi sõltumatuse ja varustuskindluse suurendamise vajadus. Lisaks ei taga olemasolev Estlink 350megavatine kaabelliin elektrituru avanemisel piisavat läbilaskevõimsust teiste Euroopa Liidu liikmesmaadega.

Estlink 2 projekti realiseerimisel ühendatakse kõik Balti riigid Põhja- ja Lääne-Euroopa vooluvõrkudega. Sellega suureneb Eesti elektrisüsteemide varustuskindlus ning samuti tekib võimalus elektrienergiat osta, müüa või vahendada, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Projekti kavandatakse koostöös Soome põhivõrgu ettevõttega Fingrid Oyj. Valitud merekaabli trassil teostatakse tööde käigus detailsed merepõhja uuringud.

Estlink 1, mille võimsus on 350 megavatti, läks käiku 2006. aastal.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077