Autor: Maire Kasemaa • 4. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Estlink 2 pääses 2,3 miljardi euro saajate ringi

Euroopa Komisjon valis täna välja 43 olulist energiaprojekti, nende seas on ka Estlink2, millele eraldatakse kokku 2,3 miljardit eurot.

Estlink 2 rajajad Elering OÜ ja Fingrid OYi võivad Euroopa Komisjonilt saada kuni 100 miljonit eurot.

See on teine rahastamisotsus majanduse elavdamise paketi raames, mille suurus on ligikaudu 4 miljardit eurot. See on suurim summa, mis EL on kunagi energiainfrastruktuurile eraldanud.

Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso kinnitas: „Investeerimine olulise tähtsusega infrastruktuuri annab tõuke majanduse arengule ja hoogustab tööhõivet, kuid see aitab ka tagada, et kodanike kodudes on küte ja elekter ning seda isegi tarnekatkestuste korral. Oleme õppinud hiljutisest gaasikriisist, mis on üks põhjuseid, miks me otsustasime anda mahukat rahalist abi uutele energiainfrastruktuuri projektidele”.

Euroopa Komisjoni energeetikavolinik Günther Oettinger ütles: „Kunagi varem ei ole komisjon eraldanud nii suurt summat energiaprojektide arendamiseks. Oleme valinud võtmeprojektid, mis aitavad Euroopas luua integreerituma energiavõrgu, mis tagab paindlikud energiavood liikmesriikide vahel. Euroopa energia- ja kliimaeesmärgid vajavad suuri ja riskantseid infrastruktuuriinvesteeringuid, mille tasuvusaeg on pikk. Probleem on selles, et praeguses majanduskliimas võib selliste projektide elluviimine hilineda. See on hetk, mil Euroopa saab teha palju, et hoida kõnealused projektid „graafikus”.

Komisjoni tänase otsusega eraldatakse 910 miljonit eurot 12 elektrivõrkude vastastikuse sidumise projektile ja 1390 miljonit eurot 31 gaasijuhtmeprojektile. Kaasrahastades osa projekte kuni 50% ulatuses, aitab EL kaasata kuni 22 miljardit eurot erasektori investeeringuid. 2,3 miljardit eurot antakse projektide teostajatele järgneva 18 kuu jooksul.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077