11. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maag Lihatööstuse käive kasvas, kasum vähenes

Maag Lihatööstuse käive kasvas 2008. aastal, kuid kasum vähenes. Ettevõte teenis 235,6 miljoni kroonise müügitulu juures 3,7 miljonit krooni kasumit, selgus majandusaruandest.

2007. aastal oli Maag Gruppi kuuluva Maag Lihatööstuse käive 212,8 miljonit krooni ja kasum 6,6 miljonit krooni.

Stabiilne käibe kasv jätkus, käive ületas aasta varasemat 11%, kommenteeris ettevõtte juht Peep Rahuoja aruandes. Maag Lihatööstusele kuulub 12% Eesti turust ja kolmas koht Rakvere Lihakombinaadi ning Atria Eesti järel.

Möödunud aasta teises pooles koges Maag ka vastutuult: toorme ja kütuse hinnad tõusid järsult, lisaks kallines ka laenuraha. Üldisele kasumlikkuse vähenemisele lisandus inflatsioon ning kehv suvi, mistõttu tuli korduvalt toodete hinda tõsta.

Mullu sügisel hakkasid lihatoodete müügimahud vähenema majanduskriisi tõttu. Ettevõtted hoidsid müügimahte kampaaniatega, mille tulemusel näitas toodete keskmine hind langustrendi. Inimesed ei tahtnud enam kõike ja sama palju osta ning valmistasid üha rohkem toitu kodus.

Alates 2003. aastast on kodumaiste toidukaupade eelistamine jätkuvalt vähenenud, langedes 87 protsendilt 70% juurde. Kauba valikul jälgib ostja enim hinda. Langenud on väikekaupluste ja turgude osakaal.

Kohalikele tootjatele võib tulevikus ohuks saada ka soodne importkaup lähinaabritelt Lätist, Leedust ja Poolast ning seda ennekõike riikidest, kus raha devalveeritakse. 2008. aasta lõpuks oli üle poole Eesti lihatööstustest soomlaste käes.

Maag investeeris mullu lihatööstusesse üle kaheksa miljoni krooni. Raha kulus toorete suvetoodete tootmise laiendamiseks, erinevatele tootmis- ning veetöötlusseadmetele.

Ettevõttes töötas mullu keskmiselt 218 inimest, kellele maksti töötasuna 34,6 miljonit krooni. Maag Lihatööstuse juhatuse liige sai töötasuna 400 000 krooni, hüvitisi ja kompensatsioone talle ei makstud. Nõukogu liikmetele raha ei makstud.

Aasta lõpu seisuga oli ettevõttel jaotuskõlbulikku kasumit 36,5 miljonit, kuid juhatus tegi aktsionärile ettepaneku kasumit mitte jaotada. Möödunud aastal firma dividende välja ei maksnud.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077