10. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valga Lihatööstusel hiigelkahjum

Rakvere Lihakombinaadi järel suuruselt teine lihatöötleja Valga Lihatööstus sai mullu 383,5 miljoni kroonise müügikäibe juures 67,9 miljonit krooni kahjumit.

2007. aastal oli 358,3 miljonit krooni tulu teeninud lihatööstus miinuses 38 miljoni krooniga. Kahjumit said kõik lihatööstuse tütarettevõtted, kust tuleb tööstuse toore ning kus lihatooteid valmistatakse.

Seakasvatusega tegelevad AS Alle, OÜ Carmex Invest ja OÜ Linnamäe Peekon teenisid majandamisest 7 miljonit, 11,5 miljonit ja 8,8 miljonit krooni kahjumit. Ettevõtete käive oli vastavalt 59,2 miljonit, 64 miljonit ja 27,9 miljonit krooni.

Piimakarja ja nuumveiste kasvatamisega tegelev OÜ Puidukaubandus sai eelmisel aastal 23,8 miljoni kroonise käibe juures 7,7 miljonit kahjumit.

2008. aastal jätkusid omaniku vahetusega seotud suuremad ümberkorraldused, seisab majandusaruandes. 1. oktoobrist vahetus ettevõtte juhatus ja nõukogu. Firma kavandab tootmist kaasajastada ja tururegioone laiendada. Äritegevust mõjutab loomade varumise hooajalisus, aga ka see, et lihatarbimise kõrgajad on suvel ja detsembris.

Mullu alustas Valga Lihatööstus Hummulis asuva jäätmekäitluse rekonstrueerimist.

Võrreldes mullusega plaanib Valga Lihatööstus oma käivet tõsta 5% 401,6 miljoni kroonini. Eesmärgiks on tihedam koostöö Atria kontserni kuuluvate ettevõtetega nii Eestis, Soomes, Rootsis kui ka Venemaal.

Valga Lihatööstuse omanikuks on Soome firma Atria Plc.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077