2. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Silva Tomingas: tellijad jäävad raamatute eest võlgu

Tea Kirjastuse juht Silva Tomingas ütles Äripäeva päevaküsimusele vastates, et raamatute eest jäävad varasemast sagedamini võlgu nii eraisikud kui ka ettevõtjad.

"Eks ikka on külma arvet tehtud. Tellivad kauba ära, panevad oma allkirja alla ja jätavad pärast maksmata," rääkis Tomingas. "Võrreldes möödunud sügisega on see kordades sagenenud. Maksmata jätavad nii eraisikud kui ka ettevõtted."

Tomingas ütles, et võlgu jäänud inimestega vesteldakse. Kui tellija ütleb, et pole arvet kätte saanud, viib Tea Kirjastuse töötaja selle isiklikult kohale. Kui ka siis ei maksta, vesteldakse kurjemalt.

"Vestleme alguses sõbralikult ja kui inimesel on probleem, püüame teda aidata. Võimaldame maksta osade kaupa ja tavaliselt siis raha ka tulema hakkab. Kui inimene ütleb, et ta pole arvet saanud, saadame uue arve, meie inimene viib selle kohale. Kui ka siis ei maksta, saame aru, et tegu pole ausa inimesega ja räägime juba kurjemalt," selgitas Tomingas.

"Jah, see on probleem," tõdes Tomingas võlglaste kohta. "Meie sektoris läheb päris nirult. Nimelt oli meie sektor see "õnnelik", millel valitsus aasta alguses käibemaksu tõstis. Pidime kauba ümber hindama ja osa kaupa oli seetõttu tervelt neli kuud ostukeskustest väljas. Kaotasime mitu miljonit," rääkis naine.

"Olukord on üsna kurb, kuid meil pole nii hull kui Läti kolleegidel. Seal on terve sektor maas, tohutud koondamised. Meie ei ole koondanud, oleme sel aastal veel mõne inimese juurdegi võtnud," võrdles Tomingas.

Müügi kukkumist põhjendas Tomingas järgnevalt: "Raamat pole esmatarbekaup, mida inimene muud kõrvale jättes ostab."

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077