26. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Raiemaht väheneb tänavu ligi kahe miljoni tihumeetri võrra

Prognooside kohaselt võib tänavu raiemaht võrreldes eelmise aastaga väheneda ligi kahe miljoni tihumeetri võrra, mis tähendab, et puidutöötlemissektoris jääb üle ühe miljardi krooni lisandväärtust tekkimata ja riigil ligi pool miljardit krooni maksutulu saamata.

Kui 2007. aastal raiuti Eesti metsades kokku 6,9 miljonit tihumeetrit puitu, siis eelmisel aastal umbes 6 miljonit tihumeetrit ja tänavuseks raieprognoosiks on pakutud 4-4,5 miljonit tihumeetrit. Eesti metsade juurdekasv aastas on 10-12 miljonit tihumeetrit.

Riigimetsa Majandamise Keskuse puiduturustusosakonna juhataja Ulvar Kaubi kinnitusel on nad revideerinud oma esialgset raieplaani. „Plaan näeb ette tänavu raiuda ligi 2,5 miljonit tihumeetrit, aga kui teisel poolaastal olukord paremaks ei lähe, jääb raiemaht 2,1 miljoni tihumeetri kanti,“ lausus Kaubi. Tema sõnul jääb ka raie erametsades tänavu tunduvalt väiksemaks kui mullu. „Miski ei kisu raiuma, sest puitu pole kuskile müüa,“ lisas Kaubi.

Kui eelmisel aastal raiuti erametsadest veidi üle 4 miljoni tihumeetri, siis tänavu kindlasti mitte üle kahe miljoni tihumeetri, pakkus Kagu-Eesti ühe suurema metsaülestöötamise firma A.M. Metsatööd OÜ juhataja Andres Olesk. A.M. Metsatööd raius mullu 70 000 tihumeetrit puitu ja tänavuseks raiemahuks plaanib 50 000 tihumeetrit.

Eesti Maaülikooli metsandus- ja maaehitusinstituudi direktori Paavo Kaimre andmeil annab ühe miljoni tihumeetri töötlemine puidutööstussektoris 670 miljonit krooni lisandväärtust ning riigikassasse laekub 220 miljonit krooni maksutulu. „Need numbrid on tuletatud statistikaameti andmete põhjal,“ selgitas Kaimre. „Arvestatud on viimase kümnendi raiemahte, tööjõuga seotud kulusid, amortisatsiooni, omanikutulu ja palju muud.“

Keskkonnaministeeriumi asekantsleri, Eesti Metsatööstuse Liidu endise tegevjuhi Andres Talijärve sõnul ei ole metsatööstusesse kunagi nii palju investeeritud, kui viimasel kümnel aastal. „Metsatööstus on aastaid olnud saetööstuse nägu ja saematerjali tootmismahtude jätkuv langus seab ohtu edasised investeeringud ning pärsib kogu metsatööstussektori arengut,“ ütles Talijärv.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077