2. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Statistikaamet: tööstustoodang vähenes rekordiliselt

Lisaks sellele, et mullu asendus tööstuse kasv aasta jooksul langusega, vähenes tööstustoodang 2008. aasta jooksul 2007. aastaga võrreldes 6,5%, teatas Statistikaamet.

Tegu on rekordilise tööstustoodangu langusega viimase kümne aasta jooksul. Aasta alguse mõõdukas kasv võrreldes eelmise aasta vastava kuuga pöördus langusse alates märtsist.

Toodangu vähenemine püsis märtsist kuni oktoobrini 5% piires. Aasta viimastel kuudel toimus aga järsk langus — oktoobris vähenes toodang 12%, novembris 17% ja detsembris 21%.

Töötleva tööstuse toodang vähenes 2008. aastal võrreldes eelmise aastaga 5%. Aasta kolmes esimeses kvartalis mõjutas tööstustoodangu vähenemist eelkõige hindade tõusust mõjutatud siseturu nõudluse langus. Aasta viimases kvartalis ilmnes lisaks ka maailma negatiivsetest majandusarengutest tingitud välisturgude nõudluse vähenemine.

Töötleva tööstuse toodangu vähenemist mõjutasid kõige rohkem suurema osatähtsusega tööstusharud nagu toiduainete, puidu- ja ehitusmaterjali tootmine. Enim ehk 28% vähenes toodang võrreldes 2007. aastaga ehitusmaterjali tootmises, mis on otseselt seotud kodumaise ehitusturu madalseisust tuleneva nõudluse vähenemisega.

Toodangu müügiraskused nii kodu- kui ka välisturul viisid 19%-lisse langusesse puidutööstuse. Toiduainetööstuse toodangu 8%-list vähenemist mõjutas enim jookide tootmise vähenemine, mille põhjustas eelkõige nii juulis tõusnud aktsiis kui ka tooraine hinnatõus maailmaturul.

2008. aasta kokkuvõttes suurenes metalltoodete, keemiatoodete, elektrimasinate ning raadio-, televisiooni- ja sideseadmete tootjate toodang, seda peamiselt aasta esimeste kvartalite soodsatest arengutest ja ekspordi jõudlusest tulenevalt. Eksporttellimuste vähenemine aasta lõpus viis ka need harud IV kvartalis langusesse.

Detsembris vähenes toodang võrreldes eelmise aasta detsembriga kõikides tööstusharudes. Sesoonselt korrigeeritud andmetel vähenes tööstustoodang 2008. aasta detsembris võrreldes novembriga 2%.

Elektrienergia tootmine vähenes 2008. aastal eelmise aastaga võrreldes 13%, soojuse tootmine 8%. Elektritoodangu vähenemise põhjustas omatoodangu osaline asendamine elektri impordiga. Detsembris toodeti 18% vähem elektrit ja 5% soojust kui aasta tagasi samal kuul.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077