13. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põlva lihatööstus lõpetas töö ja koondas töötajad

Lõuna-Eesti üks väikseimaid lihatöötlejaid, üle 15 aasta tegutsenud OÜ Põlva Lihatööstus lõpetas 1. jaanuarist töö ning koondas 45 inimest.

Uuest aastast on suletud ka Põlva Lihatööstuse kõik 12 müügipunkti Lõuna-Eestis. Kolm kuud varem, oktoobri algul likvideeris Põlva Lihatööstuse emafirma AS Todas oma Võrumaal Viitinas asunud 2500pealise seafarmi.

Todase tegevjuhi Spartak Akopzanjani kinnitusel olid nende tegevuse lõpetamise põhjusteks sigade sööda hinna tõus, lihatoodangu müügi langus ja käibevahendite puudus. Maksu- ja tolliameti andmeil ulatub Todase maksuvõlg praegu 0,9 miljoni kroonini.

Akopzanjani sõnul andis neile esimese hoobi söödavilja hinna kahekordne tõus eelmise aasta algul. "Kuna söödakulu moodustas meie sigalas kuni 70 protsenti, andis seakasvatus meile suurt miinust ning me otsustasime lõpetada seakasvatuse," rääkis Akopzanjan.

Nüüd, kui söödavilja tonni hind on taas langenud 2007. aasta tasemele, tunnistab Akopzanjan, et kui nad oleks sööda hinna langust ette aimanud, poleks nad võibolla sigalat likvideerinudki.

Todas on olnud Eestis üks väheseid lihatööstuseid, mis on enamuse vajalikust toorainest kogu aeg kasvatanud ise. Firma ostis 1992. aasta augustis endiselt Viitina kolhoosilt sigalakompleksi ja kuus aastat tagasi ehitas Viitinale euronõuetele vastava tapamaja.

Akopzanjani sõnul lootsid nad eelmisel aastal ka oluliselt suurendada lihatoodete tootmist. Nimelt pääses Põlva Lihatööstuse toodang Maxima ja Selveri ketti. "Paraku müügikäive hoopis langes," kurtis Akopzanjan. "Turg tahab odavamat kraami, aga meie tehnoloogia ei võimalda odavat vorsti toota. Meie toodangust moodustas 80 protsenti sinkide osakaal, aga kallimad singid ei lähe tarbijale praegu hästi peale," sõnas ta.

Akopzanjani kinnitusel otsivad nad praegu oma hoonetele ja seadmetele ostjat.

Põlva Lihatööstus tootis umbes 40 tonni lihatooteid kuus. Todase omanikud on Spartak Akopzanjan ja Ilmar Tops.

Põlva lihatööstus lõpetas töö ja koondas töötajad

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077