13. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arengufondi kolmas investeering läheb tuuleturbiini tootjasse

Kolmanda investeeringuna Eestis ostis Arengufond osaluse uudset tuuleturbiini väljatöötavas OÜs Goliath Wind.

Tehingu maksumus on 3,9 miljonit krooni, mille eest Arengufond sai firmas 21,37% suuruse osaluse. Projekti kaasinvestoriks on OÜ PowerDrive, mis investeerib Goliath Windi fondiga samadel tingimustel täiendavad 3,9 mln kr.

Goliath Windi eesmärgiks on arendada välja seniste lahendustega võrreldes odavam, samas töökindel ja efektiivne tuuleturbiini generaator, mis võimaldaks alandada tuuleenergia hinda, teatas Arengufond. Goliath Wind viib sakslasest suuromaniku Lars Machi juhtimisel ellu inglise professori Ed Spooneri Durhami ülikoolis väljatöötatud ideed.

Aasta eest loodud Goliath Windi omanikud olid seni Lars Mach 72,75 protsendiga, Briti kodanikud Edward Spooner 22 ja James Philip Beatty 2,8 protsendiga ning Jana Morozov 2,4 protsendiga. Mullu oktoobris asutatud PowerDrive'i ainuomanik on äriregistri andmeil jurist Mirjam-Mari Marastu.

"Meie eesmärgiks on jõuda tuuleturbiinideni, mis on kergemad, vastupidavamad ja mille võimsus algaks 1,5 megavatist ning annaksid 15-20% odavamat elektrit kui praegu kasutusel olevad tuuleturbiinid," selgitas Goliath Wind OÜ juhatuse liige Margus Dintshenko. Enamik tavapäraseid tuuleturbiine sisaldavad hammasratas-ülekandeid, mis on nõrgim lüli nende konstruktsioonis, lisas ta.

Arengufondi investeeringute eksperdi Indrek Kelderi sõnul on Goliath Windil suur tõenäosus oma eesmärgid ellu viia. "Otsustasime Goliath Windi investeerida järgmistel põhjustel: uuetüübilise tuuleturbiini idee autorid on ettevõttesse kaasatud, tehnoloogiline audit peab leiutist teostatavaks ning majanduslikult tasuvaks," põhjendas ta. Lisaks on ettevõttel rahvusvahelist haaret, võtmeisikud on töötanud näiteks Rolls-Royce Marine ja Briti kaitseministeeriumi arendusprojektide juures, lisas Kelder.

Investeeringu tulemusena viiakse rahvusvaheline äriprojekt ellu Eestis. Turbiini prototüüpi disainimisel ja testimisel tehakse koostööd ka Tallinna Tehnikaülikooli elektrotehnika õppetooli juhi Jaan Järviku meeskonnaga. "Prototüübi õnnestumisel tunnevad turbiini vastu huvi juba hiinlased, samuti on mitmed Euroopa tootjad uute lahenduste suhtes avatud," kommenteeris Kelder investeeringu tausta.

Varem on Arengufond investeerinud iseteeninduslike "postkontorite" tehnoloogia ja võrgu arendajasse OÜ Smartpost, samuti metallitöötlemise ja masinaehituse terviklahendusi pakkuvasse ettevõttesse Ilmarine Engineering OÜ.

Arengufond on Riigikogu poolt ellu kutsutud, et teostada tulevikuseiret ning investeerida uut moodi mõtlevatesse ja ambitsioonikalt tegutsevatesse Eesti tehnoloogiaettevõtetesse. Kohaliku riskikapitalituru elavdamiseks otsib Arengufond alati projekti ühe või mitu kaasinvestorit, kellega investeeritakse ettevõtetesse võrdsetel tingimustel.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077