4. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Gazprom andis Ukraina Rootsi arbitraažikohtusse

Gazprom nõuab Euroopa gaasiga varustamist 2002. aastal sõlmitud rahvusvahelise lepingu alusel, mis kinnitas transiidimahuks 23 miljardit kuupmeetrit ja 1000 kuupmeetri transiiditasuks 9,14 dollarit iga 100 kilomeetri kohta.

Euroopasse müüdava gaasi hinnaks nimetas see 2003-2013 kehtiv leping 418 dollarit iga 1000 kuupmeetri kohta, vahendas Interfaks. Kuna viimastel aastatel pole rahvusvahelisele lepingule täiendavaid allkirjastatud kokkuleppeid lisatud, tuleks Naftogazil kinni pidada 2005. aasta tingimusist ja hindadest.

Gazprom esitas hagi Rootsi arbitraažikohtusse. Ukraina teatas vastuhagist, kuna Naftogazi hinnangul ei saa nad täiendava mahukokkuleppeta gaasi vahendada. Naftogaz nõuab Gazpromilt transiiditasude ülevaatamist.

Kehtiva lepingu järgi peab Gazprom Ukrainale gaasi vahendamise eest maksma ligikaudu 2,1 miljardit dollarit aastas, kusjuures summa täpne suurus sõltub transiitgaasi mahust. Samas maksab 23 miljardit kuupmeetrit n-ö 418-dollarilist transiitgaasi vähemalt 9,6 miljardit dollarit.

Ukrainlaste ettepanek transiiditasud üle vaadata on väga imelik, mingit juriidilist alust sellel pole, kommenteeris Gazpromi esindaja.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077