3. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa Liit nõuab gaasitarnete mahu taastamist

Euroopa Liit nõuab gaasitarnete mahu taastamist kokkulepitud tasemele, kirjutas Reuters.

"Energiasuhted Euroopa Liidu ja tema naaberriikide vahel peavad tuginema usaldusel ja järjepidevusel," märkis liidu eesistujariik Tsehhi eile õhtul väljastatud teates.

«Euroopa Liit kutsub üles Venemaa ja Ukraina gaasitüli kiiresti lahendama ja nõuab ELi riikide gaasitarnete kohest taastamist kokkulepitud tasemele,» seisis avalduses.

Venemaa taotleb samal ajal juba Euroopa Parlamendi erakorralise istungi korraldamist, et selgitada oma seisukohta gaasitülis. Euroopa Liidu abi gaasitüli lahendamisel on soovinud ka Ukraina.

Gazpromi asejuht Aleksandr Medvedev selgitas BBC-le antud intervjuus, et Moskva ei saa enam toetuda Ukrainale kui partnerile ning rõhutas vajadust uute gaasitrasside järele, mida plaanitakse Läänemere põhja ja Musta mere regiooni, kirjutas Postimees.

Venemaa gaasigigant Gazprom teatas, et läbirääkimisi Ukrainaga gaasilepingute üle ei saa jätkata, kuna Ukrainalt ei ole saadud asjakohaseid vastuseid.

«Me usume, et nii pea kui võimalik on vaja arendada alternatiivseid transiiditeid ja me loodame, et Euroopa astub igasugused vajalikud sammud selle projekti realiseerimiseks,» märkis Medvedev.

Euroopa Liit ja USA on juba varem ergutanud Ukrainat ja Venemaad oma gaasitüli kiiresti lahendama. Ukraina energeetikaminister Juri Prodan sõitis reedel Tšehhi Vabariiki, mis on aasta alguses Euroopa Liidu uus eesistujariik. Sinna suundub peagi ka Medvedev.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077