Autor: dv.ee • 21. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Gaas: odav gaas on ka meile kasulik

Eesti Gaasi juhatuse liige Sergei Zagrebailov rääkis dv.ee-le gaasihinna kujundamise põhimõtetest ning teatas, et palju lihtsam on töötada odava gaasiga turul.

"Odava gaasiga on vähem võlglasi ja vähem peavalu võlgade sissenõudmisega," seletab Zagrebailov. Tema sõnul süüdistatakse neid selles, et nad ei oska töötada välismaaga, aga seal, et ei oska töötada Eesti elanikega, ei suuda neile seletada, et gaas on kallis kütus. "Ei tohi unustada, et Eesti Gaas on lihtsalt vahendaja," toonitas ta.

Leping Eesti Gaasi ja Gazpromi vahel on sõlmitud samadel tingimustel, mis Gazpromi lepingud teiste Euroopa riikidega. See tähendab, lepingus seisab valem, mille järgi arvutatakse välja gaasihind. Valemis on ka muutujad. Eesti, Läti ja Leedu puhul on neid kaks - masuut ja gaasiõli, mille viimase kuue kuu keskkaalutud hind maailmaturul määrabki lähima kuu gaasi tarnehinna.

Seoses sellega, et viimase kuu jooksul gaas maailmaturul odavnes, siis alates novembrist võib oodata ka Vene gaasi sisseostuhinna langust, kui aasta lõpuks hind jälle ei tõuse. "Suurimat langust ootame 2009. aasta esimeses kvartalis," seletas Zagrebailov. "Praegu kõik prognoosid räägivad odavast naftast, kuid isegi Aleksei Miller (Gazpromi direktor, toim) võib eksida prognoosides. Hiljuti ta väitis, et asta lõpuks nafta hind kasvab 200 dollarini barreli eest, aga nüüd me teame, kui palju see maksab (umbes 75 dollarit/barrel, toim)".

Rääkides gaasiturul valitsevatest maailmatendentsidest, Zagrebailov teatas,et Euroopas kõik gaasi importööride kliendid teavad, kui palju maksab gaas lähimad pool aastat. Just sellepärast, et gaasihind kujuneb nafta ja masuudi viimase 6-9 kuu keskkaalutud hindade alusel, jääb gaasi hind langevatest nafta ja masuudi hindadest mõnevõrra maha, aga kui nafta ja masuudi hinnad kasvavad, siis on gaas reeglina odavam.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077