10. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Stora Enso paneb Paikuse saeveski kinni

Metsanduskontsern Stora Enso andis täna börsile teada oma ümberkorraldusplaanid, et olla valmis Venemaa puidu eksporditollide järsuks tõusuks – muuhulgas näeb kava ette Eestis Paikuse saetööstuse sulgemise.

Stora Enso plaanib 2008. aasta lõpuks lõplikult sulgeda Eestis Paikuse saetööstuse, mille aastane tootmisvõimsus on 170 000 kuupmeetrit, teatas firma juht Jouko Karvinen. Põhjusena nimetas ta probleeme tootlikkusega, mille taga on omakorda ülepakkumine turul ning saepalgi hinnatõus.

Stora Ensole kuuluvad Eestis ka Imavere ja Näpi saetööstused. Läinud aastal sulges Stora Enso Sauga saetööstuse.

Paikuse saeveskis töötas tänavu 10. septembri seisuga 140 inimest.

Helsingi börs näis Stora Enso restruktureerimiskava peale rõõmustavat – aktsia oli kell 12 6% plussis ja hüppas päeva sees isegi 11%.

Kokku plaanib Stora Enso Paikuse saetööstuse sulgemisele lisaks vähendada paberi ja kartongi tootmist 600 000 tonni ulatuses ning tõsta allesjäävates üksustes tootlikkust.

Vene puidutollideks valmistudes tõmbab oluliselt kokku puidu varumist Venemaalt, vähendab tootmist Sunila ja Enocelli tselluloositehastes ning investeerib Imatra tselluloositehasesse.

Kokku plaanib Stora Enso investeerida ümberkorraldustesse 135 miljonit eurot.

Tootmisvõimsuste vähendamisega seoses koondatakse 1700 töötajat, neist 600 Saksamaal, 550 Soomes, 400 puiduvarumisüksuses Venemaal ning 150 teistes riikides.

Restruktureerimiskulude ja mahakandmiste katteks eraldab Stora Enso 280 miljonit eurot.

Rakendatud abinõudest loodab Stora Enso aastaks 2010 ärikasumi kasvu 140 miljonit eurot.

Jouko Karvineni sõnul suudab seni suurim Venemaalt puidu importija Stora Enso tuleval aastal hakkama saada juba ilma Venemaa ümarpalgita. Seejuures on üleminek korraldatud nii, et Soome metsaomanikel on aega koduturul pakkumist suurendada.

Tulevikku visandab Karvinen konkreetsema ja kitsama fookusega kontsernina, mille erinevate toodete hulk on väiksem. Suuri kasvuvõimalusi näeb kontsern Hiinas ja Ladina-Ameerikas, kus rõhk on eukalüptist toodetud tselluloosil.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077