28. august 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Dagens Industri: Borås Wäfverile kaigub hingekell

Kreenholmi emafirma Borås Wäfveri kohutavad kahjumid sunnivad Rootsi majanduslehe Dagens Industri analüütikut juba küsima, kas tekstiilifirmale mitte hingekell ei kaigu.

Tänavu on Borås Wäfveri kahjumit saanud juba 50 miljonit Rootsi krooni. Aastast 2003 arvates on kahjum 350 miljonit Rootsi krooni. Käive on kukkunud 1,3 miljardilt Rootsi kroonilt 400 miljonile. Kui nii jätkub, ei ela firma seda aastat enam üle, kirjutab Dagens Industri analüütik Gerhard Larsson.

Viimase kahe aastaga on firma ära müünud pea kogu oma vara. Ketramine ja kudumine Narvas on lõpetatud ning masinad lähevad sügisel müüki, millest loodetakse saada 30 miljonit Rootsi krooni. Umbes niisama palju saadi teises kvartalis laovarude müügist. Firma börsiväärtus on kokku kuivanud 45 miljonile Rootsi kroonile.

Rootsis on üks vabrik teise järel kinni pandud, otsus kolida tootmine Aasia asemel Eestisse oli vale. Sellest hoolimata ei vannu Borås Wäfveri suuromanik Mats Gabrielsson ja kinnisvaraarendaja Johan Claesson veel alla – pärast suurkoondamisi ja tarnelepingute sõlmimist Pakistani firmadega jätkub Narvas kangaste pleegitamine, trükkimine ja värvimine. Loodetakse suurendada kangatootmist sellistele firmadele nagu Marimekko ja Hemtex.

Vaja on aga ka kapitalisüsti ning nii käivad läbirääkimised Pakistani kangatootjatega, kes võivad üles osta kuni 30% firmast.

Kes usuvad, et firmal on tulevikku, saavad praegu odavalt tasemelt aktsiat osta, kirjutab Larsson võimalikele huvilistele.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077