Autor: Mariliis Pinn • 24. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Gaas: masskaebused põhinevad emotsioonil

Eesti Omanike Keskliidu peasekretäri sõnul soovivad nad masskaebustega vaid väiksemat hinnatõusu. Eesti Gaas hindab omanike teguviisi puhtemotsionaalseks.

Taavi Madiberk ütles aripaev.ee-le, et nad tahavad näha Eesti Gaasi poolt peale surutava hinnatõusu põhjendatust ja sellest johtuvalt ka tunduvalt väiksemat hinna kasvu.

"Eesti Gaasi hinnakujundus on läbipaistmatu ning argumenteerimata. Teatavasti kuulub Gazpromile oluline osa Eesti Gaasi aktsiapakist, seega sisuliselt toimub tehing kontsernisiseselt. Eesti Gaasi kasum sõltub konkurentsiameti poolt paika pandud valemist ning on seotud lahti kodutarbija hinnast. Me ei saa lubada, et koduomanikelt võetakse raha ära ja konkurentsiamet ei vaevu seejuures andma isegi mitte täpset ülevaadet, millisel alusel see toimub,“ põhjendas ta liidu ülekutset Konkurentsiameti otsuse massvaidlustamiseks.

„Eesmärk ei ole Halduskohus kaebustega üle ujutada, vaid piisab mõnest kaebusest ning sellele avaldatavast laiemast toetusest. Esitatavate kaebuste arv jääb alla kümne,“ lisas Madiberk.

Konkurentsiameti peadirektori asetäitja Kristel Rõõmusaar ütles aripaev.ee-le, et amet analüüsis väga põhjalikult Eesti Gaasi taotlust enne otsuse tegemist. „Kõiki Konkurentsiameti poolt antavaid haldusakte on võimalik vaidlustada ning kohtuprotsessides osalemine kuulub meie igapäevatööde hulka. Konkurentsiameti otsus sisaldab ettevõtja ärisaladusi ning nende avaldamine ei ole lubatud,“ lisas ta viidates maagaasiseaduse § 37 lg 2-le.

Eesti Gaasi juhatuse liikme Raul Kotovi sõnul tutvuvad nad hetkel Omanike liidu koostatud tüüpkaebusega. „Seega ei saa täpselt hinnata kaebuse mõju. Muidugi tähendab see Eesti Gaasile täiendavaid kulusid õigusabile,“ lisas ta.

Kotov märkis, et kaebus on ajendatud emotsioonidest. „Kuid kohe võime öelda, et kaebus on üldsõnaline ja see põhineb emotsioonil, et hinnatõus on paha, isegi kui hinnatõusu põhjused on objektiivsed. Ehk siis meie hinnangul on kaebus alusetu. Kindlasti on õige konkurentsiameti käitumine talle usaldatud ärisaladuste hoidmisel,“ kommenteeris ta omanike liidu aktsiooni.

Eesti Omanike Liit on ka varem kohtuaktsioone korraldanud. Märtsis kutsus Eesti Omanike Keskliit üles asuma kohtuvõitlusse maamaksu vastu ja neist vaidlustest esimene jõuab kohtuistungini 14. augustil.

Madiberki hinnangul on tegemist teedrajava vaidlusega põhiseaduslike õiguste kaitsel. Koostöös Maksumaksjate Liiduga valmistati seegi kord ette tüüpkaebus ning võimaldati kohtutee ettevõtnutele igakülgset õigusalast konsultatsiooni ja kohtukulude täielikku tasumist.

Maamaksu teemaline kohtuvaidlus keskendub kehtiva maamaksuregulatsiooni vastuoludele põhiseadusega. Juhul kui koduomanikel õnnestub end maksma panna, on sellel tuntav mõju kümnete tuhandete maja- ning korteriomanike rahakotile.

„Käimasolev kohtuprotsess ei vabasta inimesi ühelgi juhul koheselt maksukohustusest ning tuleb ära oodata kohtulahend, mis arvatavasti saabub alles uue kalendriaasta alguses,“ toonitas Madiberk samas.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077