Nafta kõrge hind tõi kivisöe tagasi tegijate hulka

Praegune nafta hind on toonud äri ja elu
tagasi traditsioonilistesse kivisöepiirkondadesse, kus varem oli tootmine
konkurentsivõimetult kõrge omahinna tõttu lõpetatud.

Pärast aastakümneid kestnud ja lõplikuna näivat allakäiku on Jaapani söekaevandamisel jälle lööki, kirjutas New York Times. Hokkaido saarel asuva Bibai karjääri Mitsubishi korporatsiooni kuuluva omanikfirma teatel ei jõua ta kogu klientide nõudmist rahuldada. Jaapani söetootmine on kasvanud ligi nelja aastakümne kõrgeimale tasemele. Sealsetes kaevandustes tasub jälle varem liiga kõrgeks loetud omahinnaga kaevandada ning see on toonud kaevanduspiirkondadesse harvaesineva asja: lootuse. Varem oli söetootmisest kui tööstusliku revolutsiooni reliktist loobutud. Tippajal 50-ndatel oli Bibai söelinnas 92 000 elanikku, balletiteater ja viis uusimaid Hollywoodi filme näitavat kino. Tööstusharu välja surres langes elanike arv 27 800-ni ja tühjenenud linnaosad näevad välja kui kummituslinnad.

Jaapan on hea näide, kuidas kasvanud toorainehinnad sunnivad otsima kohalikku ressurssi isegi ühes maailma arenenumas ja linnastunumas riigis. Lõuna-Koreas on kõne all kodumaise söetootmise arendamine, et vähendada sõltuvust energiaimpordist. Suurbritannias on kaevandajad suurendanud toodangut ja kaaluvad mõne suletud kaevanduse taasavamist, kuna nõudlus kasvab.

Lõuna-Walesi kaevandusoperaator Energybuild plaanib viie aastaga tootmise kümnekordistada.

Jaapanis üritatakse rohkem ära kasutada ka teisi tiheda asustusega maa piiratud loodusvarasid nagu puit ja maagaas. Gaasitoodang on sel aastal kasvanud 20% 30 aasta kõrgeimale tasemele. Kivisöele pannakse siiski enim rõhku. 2005. aastal toodeti Bibai maardlas 35 000 tonni, tänavune kava on üle 150 000 tonni. Kodumaise söe üle 100-dollarine tonnihind oli varem liiga kõrge. Selle kuu keskel maksis Austraaliast Jaapani elektrijaamadele toodav söetonn 134 dollarit. Viis aastat tagasi oli hind 23,25 dollarit. Hokkaido elektritootja lubas sel aastal kahekordistada kodumaise söe ostu, tsemenditootja Mitsubishi Materials asus seda jälle ostma pärast 18-aastast pausi.

1961. aasta tipus olles tootsid Jaapani 662 kaevandust 55 mln tonni kivisütt. Eelmisel aastal tuli 8 kaevandust toime 1,4 mln tonniga.

"See ajab närvi. Nii kaua oli meil väga raske ja nüüd peame me suurtele ostusoovidele ei ütlema," rääkis Bibai kaevanduse direktor Yamamoto ettevõtte võimetusest piisavalt toota. Ta asus ühes riigi suurimas allmaakaevanduses tööle 36 aastat tagasi ja oli sellest saati tunnistajaks tööstusharu allakäigule. Praegu on mehed ja masinad Bibai karjääris tööl seitse päeva nädalas, mis veel aasta tagasi poleks kõne allagi tulnud.

Osale arutelus

  • Tiit Elner

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

Teabevara