5. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Energiatootjad: hea uus ilm pole võimatu

Mailma tehnoloogiakeskuses Silicon Valleys üritati aprilli lõpunädalal leida konverentsil "Nordic Green" lahendusi maailma energiaprobleemile.

Menlo Parki konverentsikeskusse jõudes ootas mind ees parv skandinaavlasi, kellel pead täis viise, kuidas maailma paremini elektrifitseerida, soojustada ning puhtana hoida.

Hiiglasliku kompleksi esimeses osas kuulab hunnik eksperte lavalt neile jutlustavaid teisi eksperte, samal ajal kui tegelik töö käib tagumises ruumis. Seal on kõikide esindatud firmade reklaamlahtrid, kus oma materjale jagavad ka Eesti firmad Yoga Intelligence ning Elcogen.

Mööda saali hiilivad riskikapitalistid, kelle liikumiskiirus on meeter kümne minutiga. Nii kui üks rahasoovija mehe lahti laseb, on järgmine kohe vastas.

Maailma energeetika lähtub praegugi veel puhtalt fossiilsetest kütustest, vähemal määral tuumakütusest. Tõsine probleem on aga selle maailmapildi muutmine.

Nagu ütles majandusminister Juhan Parts konverentsi avakõnes, kuulajaks umbes 300 maailma tippenergeetikut: Eestis on piisavalt tuult selleks, et katta kogu Eesti riigi elektrivajadus, kuid küsimus on selles, kuidas seda energiat säilitada.

Ränioru riskikapitalist Steve Jürvetson mainis oma kõnes ning ka hilisemas intervjuus mitmeid kordi kütuselisandite olulisust ning perspektiivi. Näiteks Brasiilias kasutatakse suhkruroost toodetud biokütust väga laialdaselt.

Ja veel on oluline hoonestuse ning muu energiakasutuse efektiivsus. "Me saaksime kohe vähendada oma energiavajadust umbes poole võrra, kui me muudaks oma tarbimisharjumusi ning ehitaks hooneid efektiivsemalt," sõnas Jürvetson.

Konverentsil rääkis sellest ka Eesti ettevõtja Priit Vimberg, kelle juhitav Yoga Intelligence toodab just intelligentsete majade tarkvara. "Nonsens on hoonetes kasutada ühel ajal konditsioneeri ja kütet, lasta põleda tuledel ning mitte kontrollida oma energiakasutust," sõnas Vimberg.

Autor: Äripäev , Martin Hanson

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077