Analüütikud: tootmismahtude langus oli oodatust suurem

Analüütikute hinnangul oli tööstustoodangu
vähenemist märtsis küll oodata, kuid mahtude langus oli prognoositust suurem.
Hansabank Marketsi makroanalüütik Maris Lauri ütles BNS-ile, et oodatust
suuremal tootmismahtude vähenemisel on mitmeid põhjuseid.

"Ehitustegevuse jahtumine mõjutab ehitusmaterjalide tööstust, tekstiili- ja kergetööstuse tootmismahud langevad sektori vähese konkurentsivõime pärast - kallinev tööjõud ja tootmine tähendab tootmise sulgemist ja Eestist välja viimist. Kreenholmi tootmise vähendamine on täiesti selgelt sektori tulemusi mõjutanud ning mõjutab ka tulevikus," selgitas Lauri.

Puidutööstust mõjutab Lauri sõnul üldine madalkonjunktuur ja kallinenud toore, toiduainetetööstuse tootmismahud on langenud hinnatõusu tõttu. Tarbijad loobuvad kohalike kallite toodete tarbimisest, eriti paistab see silma piimatööstuse osas, märkis ta.

"Tundub, et ka aktsiiside tõus on mõjutanud jookide tarbimist," rääkis Lauri ja lisas, et tööstustoodangut tervikuna mõjutasid ka energeetika ja mäetööstuse tootmismahtude langus, näiteks elektriekspordi puudumine.

Tuleviku suhtes oli Lauri skeptiline. "Pole põhjust arvata, et ehitusmaterjalide tootmine, puidutööstus või kergetööstus hakkaks lähiajal positiivseid kasvunumbreid näitama. Toiduainetetööstuse käekäik sõltub tootjate hinnapoliitikast."

"Tööstustoodangu langus oli üldjoontes ootuspärane, kuigi langus oli meie ootustest veidi suurem," rääkis Nordea Panga analüütik Kristiina Kruusa BNS-ile.

Kruusa märkis, et sisenõudlusele suunatud harudes on nõudlus toodangule vähenenud ning välisnõudluse osas on vähenenud nõudlus mõnede sektorite, eelkõige puidutööstuse toodangule.

Kruusa sõnul kinnitas nõudluse vähesuse probleemi ka Eesti konjunktuuriinstituudi avaldatud tööstusettevõtete kindlustunde indeks, mis märtsis kokkuvõtvalt küll paranes, kuid jäi selgelt alla möödunud aasta tasemele.

SEB Panga majandusanalüütiku Ruta Eieri sõnul on trend tööstustootmises selgelt allapoole ja kasvumäärade alanemine toimus märtsis oodatust kiiremini. "Seega on märtsikuu tööstustoodangu numbrid küllaltki negatiivne uudis," ütles Eier BNS-ile.

Positiivsena tõi Eier aga välja eksportivate tööstusharude suhteliselt hea käekäigu ja fakti, et ekspordi osatähtsus tööstustoodangus kasvab.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

Teabevara