Ministeerium: tööstuses on olukord veidi paranenud

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi
hinnangul on töötleva tööstuse ettevõtete olukord aasta alguses veidi paranenud.
Statistikaameti andmetel tootsid ettevõtted veebruaris 6,4% rohkem toodangut kui
aasta tagasi.

Kuna sel aastal oli veebruaris rohkem tööpäevi, siis tööpäevade arvuga korrigeeritud kasv ulatus 5,2%ni, teatas ministeerium. Toodangu maht kasvas viimase poole aasta kiireimas tempos, kuid siiski aeglasemalt kui eelmistel aastatel tavaliselt.

Müügi suurenemises mängis taas olulist rolli eksport, mis kasvas ligi kaks korda kiiremini kui müük siseturule ning andis kaks kolmandikku müügikasvust. Töötleva tööstuse kasvu toetasidki kõige enam ekspordile suunatud tööstusharud, nagu keemiatoodete (toodangu kasv 22%), sideseadmete (16%), elektrimasinate (38%), täppisinstrumentide (54%) ning masinate ja seadmete tootmine (39%).

Toiduainetööstuses vähenes tootmismaht aastaga 3%. Suur hinnatõus on vähendanud kodumaiste toodete tarbimist. Piimatoodete tootmine oli 21% väiksem kui aasta tagasi, siseturust veelgi tagasihoidlikumad arengud iseloomustasid eksporti. Aktsiisitõus on pärssinud alkohoolsete jookide tootmist, jookide tootmine kokku vähenes aastaga 17%. Liha ja pagaritoodete tootmine kasvas hinnatõusule vaatamata siiski üle 10%.

Seoses ehitusturu jahenemisega on languses ehitusmaterjalide tootmine (-17%). Puidutööstus on olnud paigalseisus või languses juba paar aastat, veebruaris jäi tootmismaht vaid veidi alla aastatagusele tasemele (-1%). Mõlemas harus vähenes müük siseturule, samas on ekspordimahud kasvanud.

Ettevõtjate hinnangud turuolukorrale on viimastel kuudel paranenud, kuid tulevaste arengute prognoosimisel ollakse siiski ettevaatlikud. Eesti Konjunktuuriinstituudi poolt küsitletud ettevõtete arvates oli veebruaris nõudlus madalam kui tavaliselt. Lähikuudel oodatakse küll tootmismahtude suurenemist, kuid uusi töötajaid palgata veel ei kavatseta.

Osale arutelus

  • Agnes Ojala

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

Teabevara