Autor: Agnes Ojala • 1. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ministeerium: tööstuses on olukord veidi paranenud

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi hinnangul on töötleva tööstuse ettevõtete olukord aasta alguses veidi paranenud. Statistikaameti andmetel tootsid ettevõtted veebruaris 6,4% rohkem toodangut kui aasta tagasi.

Kuna sel aastal oli veebruaris rohkem tööpäevi, siis tööpäevade arvuga korrigeeritud kasv ulatus 5,2%ni, teatas ministeerium. Toodangu maht kasvas viimase poole aasta kiireimas tempos, kuid siiski aeglasemalt kui eelmistel aastatel tavaliselt.

Müügi suurenemises mängis taas olulist rolli eksport, mis kasvas ligi kaks korda kiiremini kui müük siseturule ning andis kaks kolmandikku müügikasvust. Töötleva tööstuse kasvu toetasidki kõige enam ekspordile suunatud tööstusharud, nagu keemiatoodete (toodangu kasv 22%), sideseadmete (16%), elektrimasinate (38%), täppisinstrumentide (54%) ning masinate ja seadmete tootmine (39%).

Toiduainetööstuses vähenes tootmismaht aastaga 3%. Suur hinnatõus on vähendanud kodumaiste toodete tarbimist. Piimatoodete tootmine oli 21% väiksem kui aasta tagasi, siseturust veelgi tagasihoidlikumad arengud iseloomustasid eksporti. Aktsiisitõus on pärssinud alkohoolsete jookide tootmist, jookide tootmine kokku vähenes aastaga 17%. Liha ja pagaritoodete tootmine kasvas hinnatõusule vaatamata siiski üle 10%.

Seoses ehitusturu jahenemisega on languses ehitusmaterjalide tootmine (-17%). Puidutööstus on olnud paigalseisus või languses juba paar aastat, veebruaris jäi tootmismaht vaid veidi alla aastatagusele tasemele (-1%). Mõlemas harus vähenes müük siseturule, samas on ekspordimahud kasvanud.

Ettevõtjate hinnangud turuolukorrale on viimastel kuudel paranenud, kuid tulevaste arengute prognoosimisel ollakse siiski ettevaatlikud. Eesti Konjunktuuriinstituudi poolt küsitletud ettevõtete arvates oli veebruaris nõudlus madalam kui tavaliselt. Lähikuudel oodatakse küll tootmismahtude suurenemist, kuid uusi töötajaid palgata veel ei kavatseta.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077