3. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööstusettevõtted tootsid jaanuaris 4% rohkem kui detsembris

Tööstusettevõtete toodang suurenes 2008. aasta jaanuaris nii detsembri kui ka eelmise aasta jaanuariga võrreldes, sesoonselt korrigeeritud andmetel tootsid Eesti tööstusettevõtted jaanuaris 4% rohkem toodangut kui detsembris.

Eelmise aasta jaanuariga võrreldes oli tööstustoodangu kasv 4%, sh töötlevas tööstuses 2%, teatas statistikaamet. Jätkus kiire kasv energeetikas ja mäetööstuses. Elektrienergia tootmine suurenes jaanuaris eelmise aasta jaanuariga võrreldes 20%, soojuse tootmine jäi eelmise aasta tasemele. Energiatootmise kasvu põhjustas eelkõige elektri eksport Estlinki merekaabli kaudu.

Töötlev tööstus näitas jaanuaris väikest kasvu. Toodangu kasvu mõjutas kõige rohkem metalltoodete, keemiatoodete ja elektrimasinate tootmise suurenemine. Ligi 80% keemiatoodete ja elektrimasinate toodangust moodustab eksport. Toodang kasvas kõigis masina- ja aparaaditööstuse harudes, seda peamiselt ekspordi kasvu tõttu. Kasv oli jaanuaris ka tekstiilitööstuses, peamiselt õmmeldud tekstiiltoodete mahu kasvu tõttu, sest lõnga- ja riidetootmine väheneb jätkuvalt.

Toodang vähenes kõikides toiduainetööstuse allharudes, v.a lihatoodete tootmine. Toiduainete tootmine on töötleva tööstuse hinnatõusu liider — hinnad kallinesid selles harus aastaga 20%, sealhulgas piimatoodete tootmises üle 40%, jahu- ja tangainete tootmises üle 60%. Seoses ehitusmahu vähenemisega vähenes ehitusmaterjalide tootmine eelmise aasta jaanuariga võrreldes 19%. Langustrendis on endiselt puidutööstus, vähenes ka plasttoodete tootmine.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077