Autor: Mariliis Pinn • 3. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saari hakkavad elektriga toitma päikesepaneelid

Prangli rahvamaja ning Naissaare sadamahoone katuseid hakkavad katma päikesepatarei paneelid, mis vähendavad väikesaarte sõltuvust senisest ainsast energiaallikast – diiselgeneraatorist.

Viimsi abivallavanema Endel Lepiku sõnul rääkis päikesepatareide paigaldamise kasuks lahenduse lihtsus ning asjaolu, et paneelide kasutamine ei nõua nii palju kooskõlastusi kui näiteks tuulegeneraatorid, kirjutas Postimees.ee.

Pranglile päikesepaneelide paigaldamise pakkumise võitnud Schüco Eesti OÜ tehnik-nõustaja Toomas Tamm märkis, et päikesepatareid sobivadki hästi just väikesaartele või metsa sees asuvatesse taludesse, kuhu Eesti Energia elektriliinid ei jõua või kus liitumine osutub liiga kalliks.

Lisaks kavatseb Eesti Energia rajada Pranglile Kelnase sadamasse uue diiselgeneraatorijaama koos kütusehoidlaga ja paigutada saarele kolm tuulegeneraatorit, praegu müriseb Prangli 132 elanikku elektriga varustav generaator keset küla ning seal toodetava elektrivoolu kõikumise tõttu ütleb pidevalt üles saarlaste kodutehnika.

Kui Pranglil üritab vald tervet saart varustava diiselgeneraatori kõrvale teist energiaallikat, siis Naissaarel on igal majaomanikul isiklik generaator.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077