30. jaanuar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vihane UnitedPower jätab nurjunud merekaabliprojekti võlad Soomele

Soome merekaablit rajada soovinud Vene taustaga firma UnitedPower, mis tänaseks on pankrotis, ei kavatsegi oma võlgu ära maksta ja jätab need Soome valitsuse kanda, kirjutas tänane Kauppalehti.

Firma võlad on üle poole miljoni euro ning varad 700 eurot. Peamiselt on tegemist tasumata arvetega konsultantidele ja õigusbüroodele.

UnitedPower on Soome valitsuse peale vihane, et see projekti tagasi lükkas ning süüdistab poliitikuid räpases mängus ja kodumaiste energiatootjate kaitsmises.

„Olen kuulnud jutte, et Fortumi Liliuski (firma juht Mikael Lilius) oli varunud miljoneid eurosid merekaabli projekti nurjamiseks. Vot selline räpane mäng oli,” tsiteeris leht UnitedPoweri juhatuse esimeest Andras Szépi.

Szépi sõnul püüdis UnitedPower Venemaalt imporditud elektriga murda ka Soome ülekandevõrkude firma Fingrid monopoli, milles on osanikud Fortum ja Pohjolan Voima.

„Nüüd aga kolib Soome energiamahukas tööstus üle piiri Venemaale. Ise vastutate. Tulge siin veel puidutollidest rääkima,” ütles Szép, kelle sõnul mattis UnitedPower merekaabli projekti 200 miljonit eurot.

Merekaabli rajamise projekt jäi katki 2006. aastal. Selle rajamist toetasid mitmed Soome tööstusettevõtted, lootes lisada kodumaisele elektriturule konkurentsi ja kindlustada nii madalamad hinnad.

Projekti tagasilükkamist põhjendas Soome valitsus muuhulgas liiga suurte kuludega, mis tulnuks teha ülekandevõrkude läbilaskevõime suurendamiseks ning kartusega Vene elektrist liiga suurde sõltuvusse sattuda.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077