7. jaanuar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Novembris oli tööstuses väike kasv

Tööstusettevõtete toodang vähenes 2007. aasta novembris võrreldes oktoobriga, kuid suurenes eelmise aasta novembriga võrreldes, teatab statistikaamet.

Sesoonselt korrigeeritud andmetel tootsid Eesti tööstusettevõtted novembris 1% vähem toodangut kui oktoobris. Eelmise aasta novembriga võrreldes oli tööstustoodangu kasv 4%, töötlevas tööstuses 2%. Jätkus kiire kasv energeetikas ja mäetööstuses.

Elektrienergia tootmine suurenes novembris eelmise aasta novembriga võrreldes 37%, soojuse tootmine suurenes 7%. Energiatootmise kasvu põhjustas eelkõige elektri eksport Estlinki merekaabli kaudu.

Töötlev tööstus näitas novembris eelmise aasta novembriga võrreldes väikest kasvu. Suurima osatähtsusega tööstusharus — toiduainete tootmises — suurenes toodang 4%. Toodang suurenes kõikides toiduainetööstuse allharudes, v.a piimatoodete tootmine. Piimatoodete tootmises, kus hinnad on aastaga tõusnud rohkem kui kolmandiku võrra, vähenes toodang 4%. Toodang kasvas kõigis masina- ja aparaaditööstuse harudes, peamiselt ekspordi kasvu tõttu. Kõige suurem oli toodangu kasv eelmise aasta novembriga võrreldes täppisinstrumentide tootmises (37%). Stabiilselt väikses kasvus on mööblitootmine. Väike kasv oli novembris ka tekstiilitööstuses, seda õmmeldud tekstiiltoodete mahu kasvu tõttu, sest lõnga- ja riidetootmine väheneb jätkuvalt. Kemikaalide ja ehitusmaterjali tootmine jäi novembris eelmise aasta novembri tasemele.

Langustrendis oli endiselt puidutööstus, vähenes ka metalltoodete tootmine. Nendes harudes on probleemiks jätkuvalt kallinevad toormehinnad. Alates augustist on languses ka plasttoodete tootmine, mida mõjutab eksporttoodangu vähenemine.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077