Autor: Mariliis Pinn • 7. november 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hollandlased panevad Nord Streami 75 miljardit

Hollandi maagaasifirma Gasunie on omandanud 9% Nord Streami osakutest, kirjutas The Financial Times.

Leping sõlmiti Moskvas Hollandi peaministri Jan Peter Balkenende visiidi ajal. Sellega saab suurt vastuseisu põhjustanud projekt 4,8 miljardi euro ehk 75,12 mld kroonise rahasüsti.

Hollandlastele loovutavad osa oma osalusest sakslased. Gazpromile jääb 51% Vene-Saksa gaasijuhtmest, Gasunie saab 9% ja Saksa ettevõtetele BASF ja E.ON jääb kummalegi 24,5% asemel 20% osalus. Gasunie' esindaja sõnul on tegemist kogu Euroopale äärmiselt olulise projektiga.

Gazpromile jääb lisaks võimalus osta Gasunie'lt 9% osalus Balgzand-Bactoni gaasitorus, mis ühendab Hollandit Suurbritanniaga.

Interfaxi vahendas Nord Streami tehnikadirektor Sergei Serdjukovi sõnu, et projekt venib kuus kuud pikemaks kui plaanitud. Toru peaks töövalmis olema 2010. aasta novembriks.

Projekt on pahameelt põhjustanud nii Eestis, Poolas kui ka Rootsis. Baltimaad ja Rootsi kardavad merepõhja paigaldatavast torust tulenevaid keskkonnariske, Poola on mures Vene transiidist tuleneva raha kadumise pärast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077