Volta võitis taas kaubamärgi kohtuvaidluse

Elektrimootorite tootjana tuntud Volta
võitis teistkordselt kaubamärgi õigused.

Kaks aastat kestnud vaidlused Ukraina firma Iskra on jõudnud lõpukorrale. Kohtuvaidlused olid tingitud asjaolust, et Iskra tuli sama nimega kaupadega Eesti turule. Tegemist oli elektripirnidega, mida müüdi mitmetes Eesti kauplustes.

"Probleem tekkis, kui märkasime, et sama kaubamärgiga kaup tuli Eesti turule," sõnas Volta nõukogu esimees Arvo Oorn. "Eesti patendiamet oli andnud jällegi Volta kaubamärgi teisele firmale," täiendas Oorn.

Kogu kohtuprotsessi käigus müüs Ukraina firma oma elektripirne Volta nime all edasi. "Kuu aega tagasi olid veel Ukraina elektripirnid Espakis müügil," sõnas Oorn.

"Kohtuprotsess lõppes sellega, et Volta kaubamärk tunnustati Eestis üldtuntuks nagu näiteks Coca-Cola," rääkis Oorn.
Harju Maakohtu otsusega rahuldati AS Volta hagi ehk viimase kaubamärk tunnustati Eestis üldtuntuks. Ukraina ettevõtte Iskra võimalused kasutada Volta kaubamärki Eestis tühistati. Lisaks sellele peab Iskra maksma Voltale kümme tuhat krooni kohtukulude katteks. "Kõik kulud kokku olid meile umbes 51 tuhat krooni," sõnas Volta tegevjuht Aivar Reivik.

Aivar Reivik süüdistab Patendiametit, kes teist korda juba järjest on andnud VoltaA kaubamärgi teisele firmale. "Ukraina firmat meie ei süüdista, sest tegemist on täiesti patendiameti süüga," sõnas Reivik. „Patendiametil on väga lihtne kontrollida, kas sama kaubamärk on Eestis registreeritud või mitte," sõnas Reivik. "Me võime homme päev avastada, et keegi on registreerinud kaubamärgi Volta," täiendas Reivik. "Kui patendiamet nii edasi toimetab siis ei ole kaitstud ka ükski teine ettevõte," nentis Reivik.

Volta pole esimest korda oma kaubamärgi pärast võidelnud. Nimelt vaieldi sama küsimusega Rootsi ettevõttega AB Electrolux. Tol korral oli kohtuvaidlused viis aastat. Reiviku sõnul olid Electroluxi vaidlusega ka kulud suuremad. "Üle saja tuhande krooni kindlasti," sõnas Reivik.

Eestis tegutseb ka teisi ettevõtteid Volta kaubamärgiga nagu näiteks Volta Auto, kes tegeleb autovaruosade müügiga. "Me ei tegele elektrimootoritega," sõnas Volta Auto tegevjuht Imre Marmor. "Me oleme piisavalt erinevad, et meil ei teki probleeme," sõnas Marmor.

Rutt Aas Patendiameti kaubamärgi osakonnas ütles, et kõik ette võtted peavad oma üldtuntust tõestama. "Võimalik, et Volta ei olnud taotlenud kaubamärgi üldtuntust," sõnas Aas. Pikemalt Aas Volta juhtumit kommenteerida ei soovinud.

AS Volta näol on tegemist Eestis üle 100 aasta tegutseva, laiale üldsusele tuntud tehasega. Elektrimasinatehas Volta on sammuti asutatud Tallinnas enam kui sada aastat tagasi 1899. aastal.

Osale arutelus

  • ÄP praktikant

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

Teabevara