27. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kasahstan rakendab Gazpromi võtteid

Kasahstani valitsus, mis tahab tugevdada kontrolli oma loodusvarade üle, käskis täna Itaalia kütusefirmal Eni SpA peatada töö Kašagani naftaväljal.

Tööd peatati vähemalt kolmeks kuuks keskkonnanõuete rikkumise põhjendusega. Ühtlasi alustati projekti opereeriva Eni allüksuse vastu kriminaaljuurdlus tollieeskirjade rikkumise kahtlusega, vahendas Bloomberg.

Läinud nädalal nõudsid Kasahstani ametivõimud Enilt suurema osaluse loovutamist Kašagani naftaleiukohas või riskida kontrolli kaotamisega naftavälja opereerimise üle.

Eni juht Paolo Scaroni ütles läinud nädalal, et läkitab Kasahstani delegatsiooni "sõbralike" läbirääkimiste alustamiseks, milleks võib kuluda ligi kaks kuud. Oktoobris külastab Kasahstani Itaalia peaminister Romano Prodi.

Enil ning selle suurematel rivaalidel Exxon Mobil Corp., Total SA ja Shell on kõigil Kašagani leiukohas 18,5%ne osalus ning firmal ConocoPhillips 9,3 %. Kasahstani riiklikule kütusefirmale KazMunaiGas ja Jaapani firmale Inpex Corp. kuulub kummalegi 8,3%.

Kasahstani vastasseis Eniga meenutab Venemaa ja Royal Dutch Shelli vastasseisu, mille tulemusel Hollandi-Briti kütusefirma loovutas kontrolli hiiglasliku Sahhalin-2 projekti üle Vene Gazpromile. Sealgi süüdistati välisfirmat keskkonnanõuete rikkumises.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077