Kasahstan rakendab Gazpromi võtteid

Kasahstani valitsus, mis tahab tugevdada
kontrolli oma loodusvarade üle, käskis täna Itaalia kütusefirmal Eni SpA peatada
töö Kaðagani naftaväljal.

Tööd peatati vähemalt kolmeks kuuks keskkonnanõuete rikkumise põhjendusega. Ühtlasi alustati projekti opereeriva Eni allüksuse vastu kriminaaljuurdlus tollieeskirjade rikkumise kahtlusega, vahendas Bloomberg.

Läinud nädalal nõudsid Kasahstani ametivõimud Enilt suurema osaluse loovutamist Kaðagani naftaleiukohas või riskida kontrolli kaotamisega naftavälja opereerimise üle.

Eni juht Paolo Scaroni ütles läinud nädalal, et läkitab Kasahstani delegatsiooni "sõbralike" läbirääkimiste alustamiseks, milleks võib kuluda ligi kaks kuud. Oktoobris külastab Kasahstani Itaalia peaminister Romano Prodi.

Enil ning selle suurematel rivaalidel Exxon Mobil Corp., Total SA ja Shell on kõigil Kaðagani leiukohas 18,5%ne osalus ning firmal ConocoPhillips 9,3 %. Kasahstani riiklikule kütusefirmale KazMunaiGas ja Jaapani firmale Inpex Corp. kuulub kummalegi 8,3%.

Kasahstani vastasseis Eniga meenutab Venemaa ja Royal Dutch Shelli vastasseisu, mille tulemusel Hollandi-Briti kütusefirma loovutas kontrolli hiiglasliku Sahhalin-2 projekti üle Vene Gazpromile. Sealgi süüdistati välisfirmat keskkonnanõuete rikkumises.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

Teabevara