Autor: Agnes Ojala • 16. juuli 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Inimõiguslased nõuavad Saabi relvaekspordi peatamist

Rootsi autotööstuse Saab relvi tootev tütarettevõte on jäänud silma inimõiguste organisatsioonile Amnesty International.

Organisatsiooni esmaspäeval avalikustatud aruandes tuuakse halva eeskujuna välja ka teisi Euroopa Liidu (ELi) ja ka USA ettevõtteid, kirjutas Rootsi majandusportaal di.se.

Nimelt väidab Amnesty International, et ettevõtted võivad India sõjahelikopterit relvasüsteemi ja muu vajalikuga varustades kaudselt rikkuda ELi relvaembargot Burma militaardiktatuuri vastu.

Indial on nimelt plaan helikopter edasi müüa Burmale. Vaesunud ja isoleeritud riiki, mis asub Tai, Hiina ja Bangladeshi vahel, juhivad juba 1962. aastast sõjaväelased.

Režiimi eriti verejanulise ja diktaatorliku iseloomu tõttu kehtestasid USA ja EL aastaid tagasi Burma vastu erinevaid sanktsioone. EL näiteks on täielikult keelanud igasuguse relvade ja sõjalise varustuse ekspordi Burmasse.

Sõjalises Burmas on korda saadetud hulk kuritegusid: vangistatud on Aung San Suu Kyi ja teisi demokraatiaaktiviste, kasutatud sunnitöölisi ja orje, tegeldud piinamise, lapssõdurite kasvatamisega jne.

Amnetsy International nõudis täna, et EL peataks planeeritud india helikopteri ekspordi.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077