Autor: Agnes Ojala • 15. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Russnefti juhist võib saada järgmine Hodorkovski

Venemaa süüdistab Russnefti naftamiljardäri kuritegudes, külvates investorite seas hirmu, et alguse on saanud uus Jukose-skandaal.

Vene uurijad süüdistavad riigi suuruselt seitsmenda naftakompanii Russnefti juhti Mihhail Gutserjevit ebaseaduslikus äritegevuses. Süüdistused panevad muretsema investoreid, kes kardavad, et riik hävitab veel ühe energiakompanii, kirjutas Bloomberg.

"Gutserjevi osas on alustatud uurimist," ütles riigi siseministeeriumi uurimiskomisjoni esindaja Irina Dudukina. Tema sõnul ei süüdistata Gutserjevit siiski maksupettuses.

"Investorid kardavad, et kordub Jukose stsenaarium," ütles Moskva panga MDM Bank esindaja Mihhail Galkin.

Gutserjev jäi Putini administratsioonile jalgu, keeldudes firma müügist Kremli-meelsele ettevõttele ja ostes Jukose varasid.

Putin on riigi omastatud Jukose varasid kasutades muutnud riigi omandis Rosnefti riigi suurimaks toornafta tootjaks. Jukos läks pankrotti ja selle varad müüdi oksjonitel pärast seda, kui riik väitis, et ettevõte korraldas 30 miljardi dollari suuruse maksupettuse. Jukose endine omanik Mihhail Hodorkovski kannab praegu maksupettuse eest vanglakaristust. Mees on ise öelnud, et teda karistati Putini-vastasuse tõttu.

Gutserjevilt ei ole meedia juhtumiga seoses kommentaare saanud. Russnefti asepresident Eduard Sarkisovi sõnul on Gutserjev puhkusel. Ettevõtte juhile aga võidakse esitatud süüdistuste põhjal määrata maksimaalselt viis aastat vangistust.

Russnefti kolme juhti süüdistatakse 7,7 miljardi rubla väärtuses naftapumpamiskvoote ületava toornafta müümises.

Gutserjev asutas Russnefti 2002. aastal ja tegi ettevõttest enne Jukose hävimist Venemaa suuruselt kaheksanda naftakompanii. Varem juhtis Gutserjev Slavnefti, mille omanikud on riigifirma Gazprom naftatootmisüksus ja BP Plc Venemaa üksus TNK-BP.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077