Russnefti juhist võib saada järgmine Hodorkovski

Venemaa süüdistab Russnefti naftamiljardäri
kuritegudes, külvates investorite seas hirmu, et alguse on saanud uus
Jukose-skandaal.

Vene uurijad süüdistavad riigi suuruselt seitsmenda naftakompanii Russnefti juhti Mihhail Gutserjevit ebaseaduslikus äritegevuses. Süüdistused panevad muretsema investoreid, kes kardavad, et riik hävitab veel ühe energiakompanii, kirjutas Bloomberg.

"Gutserjevi osas on alustatud uurimist," ütles riigi siseministeeriumi uurimiskomisjoni esindaja Irina Dudukina. Tema sõnul ei süüdistata Gutserjevit siiski maksupettuses.

"Investorid kardavad, et kordub Jukose stsenaarium," ütles Moskva panga MDM Bank esindaja Mihhail Galkin.

Gutserjev jäi Putini administratsioonile jalgu, keeldudes firma müügist Kremli-meelsele ettevõttele ja ostes Jukose varasid.

Putin on riigi omastatud Jukose varasid kasutades muutnud riigi omandis Rosnefti riigi suurimaks toornafta tootjaks. Jukos läks pankrotti ja selle varad müüdi oksjonitel pärast seda, kui riik väitis, et ettevõte korraldas 30 miljardi dollari suuruse maksupettuse. Jukose endine omanik Mihhail Hodorkovski kannab praegu maksupettuse eest vanglakaristust. Mees on ise öelnud, et teda karistati Putini-vastasuse tõttu.

Gutserjevilt ei ole meedia juhtumiga seoses kommentaare saanud. Russnefti asepresident Eduard Sarkisovi sõnul on Gutserjev puhkusel. Ettevõtte juhile aga võidakse esitatud süüdistuste põhjal määrata maksimaalselt viis aastat vangistust.

Russnefti kolme juhti süüdistatakse 7,7 miljardi rubla väärtuses naftapumpamiskvoote ületava toornafta müümises.

Gutserjev asutas Russnefti 2002. aastal ja tegi ettevõttest enne Jukose hävimist Venemaa suuruselt kaheksanda naftakompanii. Varem juhtis Gutserjev Slavnefti, mille omanikud on riigifirma Gazprom naftatootmisüksus ja BP Plc Venemaa üksus TNK-BP.

Osale arutelus

  • Agnes Ojala

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

Teabevara