Autor: Mariliis Pinn • 8. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kunda tselluloositehase omanik kavandab Pihkvasse megatehast

Kundasse tselluloositehase rajanud Norra ettevõte Larvik Cell kavandab Venemaale Pihkva oblastisse uut tselluloositehast, mille hinnaks kujuneb 400 miljonit eurot (6,25 miljadit krooni).

Ajaleht Vedomosti kirjutas hiljuti, et puidutööstuskontsern Stora Enso otsib Venemaal kohta, kuhu püstitada 500 miljonit eurot (7,8 miljardit krooni) maksev tselluloosi- ja paberitööstus.

Sarnase ideega on välja tulnud ka Eestis tegutsevad Norra ärimehed, kelle tselluloositehas Kundas alustas tegevust 2006. aasta kevadel, kirjutas Saldo. Nimelt on kuulda olnud nende plaanidest rajada Pihkva oblastisse 400 miljonit eurot ehk 6,26 miljardit krooni maksev tselluloositehas. Ehitus peaks algama veel sellel aastal.

Kundas asuva Estonian Celli juhataja Riia Ratnik ütles Saldole, et on küll kuulnud ettevõtte omanike taolistest plaanidest, kuid millega täpselt tegu, ta öelda ei oska. “Meie ettevõte selle projektiga kuidagi seotud pole ning ka meie omanikud pole meile sellest midagi rääkinud,” ütles Ratnik.

Igal juhul oleks uue tehase näol tegu projektiga, mis annab mitmekordselt silma ette Kunda tehasele, mis läks maksma 153 miljonit eurot ehk 2,4 miljardit krooni. Tehase tootmise aastamaht täisvõimsusel on 140 000 tonni ning seal töötab 87 inimest. Estonian Celli eelmise aasta käive ulatus 324,2 miljoni kroonini ja puhaskasum oli 23,1 miljonit krooni.

Soomlaste ja norrakate plaane rajada Venemaale uued tselluloosi- ja paberitööstused on põhjendatud sellega, et Venemaa hakkab rakendama riigist väljaveetavale ümarpuidule senisest kordades kõrgemaid eksporditolle.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077