Tõnis Arnover • 26. oktoober 2006
Jaga lugu:

Ukraina president ja opositsioonijuht pole Vene gaasileppega rahul

Ukraina presidendi Viktor Juštšenko administratsiooni asejuht ütles Kiievis ajakirjanikele, et Ukraina president ei pruugi uut Vene–Ukraina gaasilepet alla kirjutada.

Oleksandr Tšalõi ütles, et kuna pole teada, missugustel tingimustel kahe riigi peaministrid jõudsid tuhande kuupmeetri gaasihinnas kokkuleppele 130 dollaris, siis pole ka teada, kas sellele üldse alla kirjutatakse.

Enne seda oli Ukraina peaminister Viktor Janukovitš teatanud läbimurdest gaasihinna läbirääkimistel ja öelnud, et Venemaa peaminister Mihhail Fradkov oli telefoni teel kinnitanud, et tuleval aastal saab Ukraina Vene gaasi osta senise 95 dollari asemel 130 dollariga, edastab Interfax.

Ukraina opositsiooni liidri Julia Tõmošenko vanemnõuniku Hrõhori Nemõria sõnul püüab Janukovitš tõestada, et saavutatud hind on väga hea, kuid tegelikult käib see Ukraina tööstusele üle jõu. Tagajärjeks võib olla see, et Ukraina riikliku firma Naftogazi võlad Venemaale kasvavad veelgi ning Venemaa võib nõuda osalust strateegilistes gaasijuhtmetes. Naftogazi praegune võlg on 322 miljonit dollarit.

Teised Ukraina opositsioonipoliitikud pole selle tehinguga samuti rahul, väites, et see võimaldab Moskval Ukrainalt uusi järeleandmisi nõuda. Näiteks oli Fradkov avaldanud soovi, et Ukraina ei astuks Maailma Kaubandusorganisatsiooni enne Venemaad.

Jaga lugu:
TÖÖSTUSUUDISTE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad tööstusuudised igal nädalal enda postkasti.

Tööstusuudised.ee toetajad:

Enimloetud
Harro Puusild
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24harro@toostusuudised.ee
Roberta Lupp
Roberta LuppTööstusuudised.ee sündmusedTel: 5331 0510roberta.lupp@aripaev.ee
Rain Jüristo
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077Rain.jyristo@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt