Autor: Tõnis Arnover • 26. oktoober 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ukraina president ja opositsioonijuht pole Vene gaasileppega rahul

Ukraina presidendi Viktor Juštšenko administratsiooni asejuht ütles Kiievis ajakirjanikele, et Ukraina president ei pruugi uut Vene–Ukraina gaasilepet alla kirjutada.

Oleksandr Tšalõi ütles, et kuna pole teada, missugustel tingimustel kahe riigi peaministrid jõudsid tuhande kuupmeetri gaasihinnas kokkuleppele 130 dollaris, siis pole ka teada, kas sellele üldse alla kirjutatakse.

Enne seda oli Ukraina peaminister Viktor Janukovitš teatanud läbimurdest gaasihinna läbirääkimistel ja öelnud, et Venemaa peaminister Mihhail Fradkov oli telefoni teel kinnitanud, et tuleval aastal saab Ukraina Vene gaasi osta senise 95 dollari asemel 130 dollariga, edastab Interfax.

Ukraina opositsiooni liidri Julia Tõmošenko vanemnõuniku Hrõhori Nemõria sõnul püüab Janukovitš tõestada, et saavutatud hind on väga hea, kuid tegelikult käib see Ukraina tööstusele üle jõu. Tagajärjeks võib olla see, et Ukraina riikliku firma Naftogazi võlad Venemaale kasvavad veelgi ning Venemaa võib nõuda osalust strateegilistes gaasijuhtmetes. Naftogazi praegune võlg on 322 miljonit dollarit.

Teised Ukraina opositsioonipoliitikud pole selle tehinguga samuti rahul, väites, et see võimaldab Moskval Ukrainalt uusi järeleandmisi nõuda. Näiteks oli Fradkov avaldanud soovi, et Ukraina ei astuks Maailma Kaubandusorganisatsiooni enne Venemaad.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077