Autorid: Annika Kald, Jane Suu • 12. detsember 2019

Maksuvõlglaste TOP: uute tulijatena sisenesid suured tööstusfirmad

Kastanikodude arendus Tallinna lähedal Loo asulas algas Kristjan Silla firma juhtimisel, praeguseks on arendus omanikku vahetanud.
Foto: Liis Treimann
Detsembri alguses avaldatud värskes maksuvõlglaste TOPi esisajas paistavad uute tulijatena tabelis silma varem edukad suured tööstusettevõtted.

Teise uue tulijana on maksuvõlglaste tabelis 63. kohal olev tööstusfirma Sarkop AS, mille maksuvõlg on 322 564 eurot. Tänavu oktoobri keskel kirjutas Äripäev, et Sarkop mässiti kummalisse skeemi ja tülidesse. Sarkop Investeeringute üks osanikke, Eesti 200 nimekirjas riigikokku kandideerinud Andri Simo ütles, et Sarkopi mööblivabrik müüdi tema selja taga. Endise kaitsepolitseiniku Indrek Põdraga seotud firma ASIS Consult Grupp ostis mööda kummalisi teid tuntud mööblitootja Sarkop ASi aktsiad. Põder muutus Äripäeva huvi peale tõrksaks ja proovis pidurdada artikli ilmumist.

1992. aastal asutatud mööblitootja Sarkopi teema on muutunud tundlikuks, sest ettevõtet ähvardab pankrot. Selle peatamiseks on ettevõtte suhtes hiljuti algatatud saneerimismenetlus. 2018. aastal tegi firma 5,3 miljonit eurot käivet, kuid jäi 252 000 euroga kahjumisse.

Eduka tööstusfirma langus võib tekkida kiiresti. Alles aprillis 2016 reastas Äripäev 600 Eesti tööstusettevõtet töötajate keskmise palga suuruse järgi ning 15 parema palgamaksja seas oli siis 15. kohal Sarkop AS ning keskmine palk firmas oli 2014. aastal 1641 eurot.

Suur projekt Soomes tekitas raskusi

Kuues uustulnuk esisajas ehk täpselt 100. kohal on töötleva tööstuse ettevõte Windoor AS, mille maksuvõlg on 221 617 eurot. Äripäev kirjutas jaanuari alguses, et klaasfassaadide tootja Windoor jäi Soome miljardiprojektiga jänni.

Äripäev täiendas algset artiklit veebruari algul, mil selgus, et Windoor ja YIT on kokku leppinud uues tööde graafikus ning pärast seda on YITi esindaja sõnul Windoori tööd toimunud vastavalt graafikule. YITi esindaja hindas siis, et klaasfassaadi paigaldamisel pole mingit mõju sisetööde tegemisele ning Tripla kaubandus- ja büroohoone saab valmis õigel ajal.

Tutvu maksuvõlglaste TOPiga Äripäevas.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077