Autor: Piret Reiljan • 4. detsember 2020

Looduspargid lapitekiks: Eesti lubas töösturid kaitsealade kallale

Haanja looduspark.
Foto: Liis Treimann
2015. aastast alates on riik leevendanud järjest Eesti loodusparkide kaitsekordasid ja lubanud nende piiranguvööndis lageraied. Osaliselt kattuvad raied Natura 2000 metsaelupaikade kaitsealadega, kus puiduettevõtjate huvid põrkuvad nüüd looduskaitsjate ning kohalike elanike omadega.

Eestis on üle kahe miljoni hektari metsa. Üle poole meie maast on kaetud rohelise vaibaga, mille sisse harvesterid üha hoogsamalt mustreid lõikavad. Nimelt varutakse Eestis üle 80 protsendi puidust lageraietega. Intensiivistunud raie on jõudnud ka loodusparkidesse, näiteks Võrumaale Haanja loodusparki – kohta, mis juba oma nimetuse poolest ja Natura 2000 kaitsealana kõlab puutumatult. Ent muu hulgas metsaomanike tahtele vastu tulles hakkas riik mõne aasta eest järjest ka rahvusparkides lageraieid lubama. Haanjas on selle viljad nii näha kui ka kuulda.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077