Autor: Digitaalne Turundus • 6. märts 2024

Miks eelistada faktooringut traditsioonilisele ärilaenule?

Mis on faktooring?

Faktooring on võimalus anda oma ettevõtte laekumata müügiarved finantsettevõttele (ehk faktorile), kes tasub arve summa sinu ettevõttele kohe. Seda teenustasu eest. Faktooringu kasutamine on mõistlik olukorras, kus müügiarvete tähtajad on väga pikad ehk näiteks 90 või 120 päeva (enamasti on tähtajad siiski 30-60 päeva).

Faktooring on enamasti täisteenus, mis võib sisaldada arvete finantseerimist, arvete haldamist, laekumiste kogumist ja edasi kandmist müüjale, meeldetuletuskirjade saatmist maksetega hilinemise korral, tagasiside andmist, ostjatega seotud krediidiriskide hindamist, krediidikindlustust teatud juhtudel, suhtlemist vajadusel inkassofirmadega jms.

Kuidas näeb välja faktooringu protsess?

Üldiselt on faktooringu protsessis kauba või teenuse müüja, teenuse või kauba ostja ja finantsettevõte ehk faktor, kellele müüja arve üle annab ehk loovutab.

Üldjuhul on protsess järgmine:

1. Müüja ja ostja sõlmivad esmalt ostu-müügilepingu.

2. Sellele järgneb müüja, ostja ja faktori kolmepoolne kokkulepe, kus ostja lubab maksta heakskiidetud arve otse faktorile. Faktoorlepingus lepitakse kokku mitmetes tingimustes, mis olenevad tehingu valuutast, müüja finantsolukorrast ja tehingu riskiastmest.

3. Kaup või teenus müüakse ostjale (talle edastatakse müügiarve) ja faktorile esitatakse heakskiitmiseks ja üle ostmiseks müügiarve.

4. Ostja saab teate, et arve nõudeõigus on faktorile üle läinud.

5. Faktor ostab seejärel müügiarve ning kannab avansi müüjale üle.

6. Ostja tasub faktori faktooringukontole raha. Vajadusel esitab faktor ostjale meeldetuletusi, teateid ja viiviseid.

Avansimäär on see osa arvest, milles faktor arve finantseerib. Üldjuhul on faktooringu avansimäär 65-90% müügiarve nominaalväärtusest, kuid see võib olla ka hoopis 50-100%. Tavaliselt arvestatakse see pärast faktoorimise protsessi. Avansimäär näitab seda, kui suure osa arvest faktor müüjale kohe maksab. Määra suurus võib sõltuda nii arve suurusest kui ka ajast, mis jääb arve esitamise ja maksetähtaja vahele.

Kui on kehtiv leping faktooringu pakkujaga ja arve on ostja poolt kinnitatud, siis raha laekumine võtab umbes üks kuni kaks tööpäeva aega.

Tähelepanu tuleb juhtida sellele, et faktoorida saab arveid, mis on eurodes.

Kellele faktooring mõeldud on?

1. Faktoorimine sobib näiteks väikeettevõtetele.

2. Samuti sobib see ettevõttele, kelle käibevarast moodustavad suure osa ostjatelt saabuvad arved. See tähendab, et paberil on raha olemas, kuid rahasummasid ei ole üle veel kantud.

3. Faktooring võib sobida ka sellisel juhul, kui on tegemist ettevõttega, kellel ei ole võimalik laenu saada tagatise puudumise tõttu või suurte projektide korral.

4. Faktooring on sobilik ka ettevõtte jaoks, kellel on oluline konkurentsieelis, mida on võimalik saada just läbi selle, et klientidele pakutakse pikemaid maksetähtaegasid.

Milliseid erinevaid faktooringu liike on?

Faktooringu liike on palju. Näiteks avatud faktooring on selline, kus faktor pakub müüjale lisaks finantseerimisele ka teisi teenuseid (nt juriidilist abi, kindlustusteenust, raamatupidamist jne). Avatud faktooringu korral antakse ostjale tähtaeg, mille jooksul tuleb faktorile arve tasuda.

Varjatud faktooringu puhul faktor ei teavita ostjat müüja finantseerimisest, vaid ostja ostab arved üle.

Lisaks on veel regressiga ja regressita faktooring, siseriiklik, ekspordi- ja impordifaktooring sõltuvalt sellest, kes on müüja ja ostja.

Maksufaktooring on selline, kus müüja finantseerib käibemaksu deklaratsiooni alusel enammakstud käibemaksu riigieelarvesse.

Mis on faktooringu puhul tagatiseks?

Tagatiseks on faktooringu puhul tavaliselt nõue ostja vastu ehk müügiarved. Kui on tegemist regressiga faktooringuga, siis ka müüja vastu suunatud regressiõigus. Faktooringu puhul on faktoril võimalik nõuda müüjalt ka lisatagatist - näiteks kinnispanti ehk hüpoteeki, vallaspanti, käendust või garantiikirja.

Miks eelistada faktooringut teistele võimalustele?

Faktooringu kasutamine toob ettevõttele kaasa mitmeid eeliseid. Näiteks:

- ettevõtte likviidsus paraneb, sest ettevõtte käibevahendid vabanevad;

- rahavooge on lihtsam planeerida;

- annab võimaluse pakkuda ostjale pikemaid maksetähtaegasid, mis suurendab omakorda ettevõtte konkurentsivõimelisust;

- sageli ei ole nõutud lisatagatis, vaid tagatisena kasutatakse finantseeritavat arvet;

- suureneb kontroll ostjate üle, paraneb nende maksedistsipliin ja vähenevad makseriskid;

- hoitakse kokku arvetega seotud administratiivseid tegevusi;

- enamusel faktooringu pakkujatel puudub püsikulu, mis tähendab seda, et arvete mitte faktoorimisel ei pea maksma intressi nagu näiteks traditsioonilise käibekapitalilaenu või arvelduskrediidi korra.

Millised on faktooringu eelised ärilaenude ees?

1. Ärilaen on üldiselt ühekordne, kuid faktooring on pikemaajalisem protsess, mida kasutatakse järjepidevalt;

2. vara pantimine ei ole faktooringu puhul enamasti nõutav erinevalt laenu võtmisest, kus üldjuhul on lisatagatise või käenduse olemasolu vajalik;

3. ärilaenu tagasimaksmine on täiendav kulu ettevõttele, mis omakorda võib seada ohtu ettevõttes töötasude maksmise jms;

4. kui ettevõttel ei ole võimalik saada laenu, siis faktooringut on enamasti ikka võimalik kasutada;

5. lihtsam ja kiirem protsess võrreldes laenu taotlemisega;

6. paindlikumad tingimused kui laenu võtmisel.

Kui palju faktooring maksab?

Faktooringu hind kujuneb kahe olulise komponendi pinnalt, milleks on müüja ja ostja krediidivõimekus ja maksetähtaja pikkus. Ühest hinda ei ole võimalik välja tuua, kuid üldjuhul on nii, et kui arve maksetähtaeg on lühem, siis on ka faktooringukulu väiksem. Silmas tuleb pidada ka seda, et alati hinnatakse ka ostja ja müüjaga seonduvaid riske. Krediidirisk väheneb kindlasti suuremate, pikema ajaloo ja heade finantsnäitajatega ostjate puhul, kelle puhul on võimalik madalama kuluga ostja arveid finantseerida.

Kuidas leida parim faktooringu pakkumine?

Hea võimalus leida endale parim faktooringu pakkumine, on esitada www.furo.ee veebilehe kaudu taotlus, millele finantsasutused esitavad oma pakkumised ning seejärel jääb üle vaid valida endale sobivaim finantspartner.

Samast kohast võib leida ka suurepärase abimehe, kui on vaja leida parim ärilaenu pakkuja ja selleks abimeheks on ärilaenu kalkulaator. Kuna turul on palju erinevaid ettevõtete finantseerijaid ning pakkujate otsimine, taotluste ja dokumentide esitamine on ajamahukas ja tüütu töö, siis Furo veebilehe kaudu on võimalik jõuda hoolikalt valitud ettevõtete finantseerijateni ning vastus on vaid ühe päringu kaugusel.

Enne mis tahes lepingu sõlmimist tutvuge vastava teenuse tingimustega ning vajaduse korral konsulteerige asjatundjaga!

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077